A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Bajnainak is szerepe lehet Márki-Zay tisztázatlan kampányköltéseiben


Bajnai Gordonnak is van szerepe abban, hogy a baloldal közös miniszterelnök-jelöltje jelentős pénzekért hirdet a Facebookon – erről beszélt a Híradónak a XXI. Század Intézet vezető elemzője. Deák Dániel hozzátette: Márki-Zay Péter azután költött el egy hét alatt több mint tízmillió forintot a közösségi oldalon, hogy találkozott a volt kormányfővel Londonban. Tegnap írta meg a mandiner, hogy a baloldal miniszterelnök-jelöltje eddig összesen már csaknem ötvenmillió forintot költött hirdetésekre, de a vagyonnyilatkozata alapján nem világos, hogy miből. Márki-Zay Péter szerint támogatói felajánlásokból.


Magyarázkodásba kezdett Márki-Zay Péter, amikor az ATV kedd esti műsorában arról kérdezték, honnan volt 50 millió forintja Facebook-hirdetésekre, amikor a vagyonnyilatkozata szerint erre nincs pénze. Arra pedig, hogy miért nem számolt el vele, a bankjára kezdett mutogatni: „Most egy picit megnehezítette a dolgot, hogy a bank nem adta ki elektronikusan, és azt az én nem tudom, valami 100 oldalnyi anyagot kézzel kellett bevinnünk, kézzel kellett begépelni újra.”

A kérdés azért merült fel, mert a közösségi oldalon megjelenő hirdetések Márki-Zay Péter nevén futnak, vagyis neki kell befizetni rá a pénzt.

Ha viszont nem ő a hirdető, akkor kérdéses – és korrupciógyanús –, hogy ki az – fogalmazta meg a kérdést az ügyben szerdai számában az Origo. Márki-Zay Péter a tv-műsorban erre nem tudott érdemi választ adni. Volt, amikor arról beszélt, hogy az ő kampányszámlájáról fizetik a számlát, hol pedig azt állította, a mozgalma finanszírozza a költségeket.

Márki-Zay Péter Facebook-költéseit a Mandiner vette górcső alá. A portál szerint a cikk keddi megírásáig a hódmezővásárhelyi polgármester társadalmi kérdésekről, választásokról vagy politikáról szóló hirdetésekre 45 millió 945 ezer 769 forintot költött el.

Hétfőn közzétett vagyonnyilatkozata alapján ugyanakkor erre nem futná a baloldali politikusnak.

Márki Zay Péter a hódmezővásárhelyi házán kívül mindössze egy érme- és könyvgyűjteményt jelölt meg vagyonaként. A nyilatkozatban emellett csak egy, valamivel több, mint másfél millió forintos lakástakarék-betét, illetve egy nyugdíjpénztárba fektetett nyolc és félmillió forintos összeg szerepel.

Márki Zay Péter nemrég Bige László vállalkozóval kapcsolatban elismerte, hogy több tízmillió forintot fogadott el tőle. De arról nem árult el részleteket, hogy a vörösbáróként elhíresült baloldali üzletember mellett ki, vagy kik támogatják még a kampányát.

Bige Lászlón kívül Bajnai Gordonnak is van szerepe abban, hogy a baloldal közös miniszterelnök-jelöltje jelentős pénzekért hirdet a Facebookon – állítja Deák Dániel. A XXI. Század Intézet vezető elemzője az M1-nek úgy fogalmazott: a volt miniszterelnökről köztudott, hogy ő az összekötő a globális pénzügyi körök és a magyarországi baloldal között, amit a Városháza ügyben kiszivárgott hangfelvételek is alátámasztanak.

„Miután Bajnai Gordonnal találkozott Londonban Márki-Zay Péter, onnantól kezdett el hirdetni ilyen intenzíven és több tízmillió forintot hetente. Tehát Bajnai Gordon és Márki-Zay Péter találkozójának igenis van szerepe ebben, vélhetően ott rámondták az igent, hogy igen, ilyen jelentős forrásokkal fogják őt megtámogatni és ilyen jelentős forrásokat, több tízmillió forintot tud majd hetente elhirdetni a Facebookon”

– mondta a XXI. Század Intézet vezető elemzője.

Márki-Zay Péter internetes hirdetései Magyarország mellett Németországban és az Egyesült Királyságban is megjelennek. A csaknem ötvenmillió forintos összegből 9 és fél millió forintot csak az elmúlt egy hétben költött el a baloldal közös miniszterelnök-jelöltje.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések