A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Az ellenzék bejelentette: győzelmük esetén megszüntetik a TEK-et


Lengyel Róbert szerint a TEK „rendőrség a rendőrségben" rendszer szerint működik, és úgy tervezik, hogy a terrorelhárítást visszaintegrálják az ORFK egyik szervezeti egységeként.


„A Terrorelhárítási Központ a jelenlegi formájában nem maradhat meg" – mondta Lengyel Róbert volt rendőrtiszt, jelenlegi siófoki polgármester, a moslékkoalíció rendészetért és katasztrófavédelemért felelős szakpolitikai kabinetvezetője kedden a választás utáni terveikről.

Szerinte a TEK „rendőrség a rendőrségben" rendszer szerint működik, az Országos Rendőrfőkapitányságnak semmiféle ráhatása nincs a terrorelhárító tevékenységre. A terrorelhárítást vissza kell integrálni az ORFK egyik szervezeti egységeként. Annak sincs semmi szakmai indoka, hogy három különböző szervezet lássa el a miniszterelnök, a házelnök és az államfő személyi védelmét – tette hozzá.

Megtartanák viszont a paksi erőmű védelmében fontos szerepet játszó mostani TEK főosztályt.


A terveik szerint a TEK utódszervezetének terrorfelderítési, bűnügyi munkát nem kell majd végeznie, azt az ORFK-ba integrált – vagyis a Készenléti Rendőrségből kiemelt – Nemzeti Nyomozó Iroda fogja ellátni. Az ORFK-n önálló korrupcióellenes igazgatóság felállítását is tervezik.

Szóba került a határvédelem is. „A határkerítés felállítása és működtetése jó szakmai döntés volt, és ennek a kerítésnek maradnia kell" – mondta Lengyel Róbert.

Az önálló határőrség esetleges visszaállításával kapcsolatos elgondolásokról azt mondta: nem az elnevezésen múlik, hogy jó-e a határőrizet. Azt tervezik, hogy az ORFK-n belül határ- és idegenrendészeti főigazgatóságot állítanának fel. A határőrizet ellátására állandó jelleggel kell embereket a helyszínre telepíteni, és számukra a lakhatást megoldani.

A kabinetvezető az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósággal kapcsolatban elmondta: a tűzoltóknak vissza kell adni a nevüket is. Szólt emellett a szolgálatok „vízfejtelenítésének" a szükségességéről.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések