A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Anglia: apa és anya helyett a “felnőtt” a megfelelő kifejezés

Anglia leghíresebb üdülőhelyén több iskola úgy döntött, hogy diákjainak az anya és az apa kifejezés helyett inkább a felnőttet ajánlja a szülők megnevezésére, nehogy véletlenül megsértsék a "nem hagyományos családokat".

A javaslat korántsem váltotta ki az összes szülő szimpátiáját: az oda járó gyerekek szülei szerint mindannyiukat összezavarta ez az egyenlőséget eltúlzó követelmény, amely az iskolai alapszabályban felvázolja a korábbitól eltérő nyelvhasználatot, így biztosítva, hogy közösség a különböző családokban nevelkedett tanulókat ne bélyegezze meg.

A patinás Szent Lukács Általános Iskola a következőt írja a honlapján: „Készítettünk egy egyenlőséget biztosító nyelvi kódexet a személyzet számára. Ez arra ösztönzi tanulóinkat és tanáraikat, hogy minden családot a helyén értékeljünk, ezért elvárjuk, hogy a hétköznapi nyelvhasználatban soha nem hivatkozzunk „anyákra és apákra", hanem helyette a „felnőttek" kifejezéssel éljünk.

Számos iskola beállt a sorba:

Az Elm Grove Általános Iskola az Egyenlőség Nyilatkozatában kimondja: „Igyekezzünk felnőttekről beszélni, nem pedig az anyákról és apákról, hogy elismerjük a különböző családi csoportokat, amelyekben tanulóink élnek."

Az anya és apa szavak „törlésére" vonatkozó útmutatást a Carlton Hill Általános Iskola iskolai jövőkép-nyilatkozata is fenntartja, amely kijelenti: „Igyekszünk felnőttjeinkről beszélni, nem anyáinkról és apukáinkról. Elismerni a különböző családi csoportokat, amelyekben tanulóink élnek."

Ezzel teljesen megegyező a Saltdean Primary School nyilatkozata, amelyben az olvasható: "a mama és apa helyett a szülők/gondozók kifejezéseket használjuk, mivel látnivaló, hogy családjaink sok különböző emberből állnak."

Bár az iskolák maguk döntenek egyenlőségi előírásaikról, ennek ellenére a helyi önkormányzat – a szülők felháborodása nyomán – vitába szállt az iskolák anyával és apával kapcsolatos álláspontjával, ugyanakkor nem adott ki semmilyen iránymutatást. A közleményükben azt tanácsolják: "természetesen helyes olyan szavakat használni, mint anya, apa vagy nagymama, ha az iskola személyzete, tanári gárdája ismeri a gyermek családi körülményeit. Ám társadalmilag nagyon sokszínűek iskolába járó gyerekek, és szeretnénk, ha az iskolai közösség minden tagja otthon érezné magát benne. Ezért azokban az esetekben, amikor a gyermek családjáról hézagosak az információk, elfogadható a "felnőtt" kifejezés amely magában foglalhatja például a nagyszülőket, a nevelőszülőket, az azonos nemű szülőkkel rendelkező családokat és az egyszülős családokat is"– írja az önkormányzat.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések