A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Mutatunk néhány növényi olajat, amelyek hasznosak lehetnek egy-egy egészségügyi probléma kezelésében


Az emberek évszázadok óta alkalmaznak növényi olajokat gyógyító célokra. Ezek az olajok nagyon hatások lehetnek az aromaterápiában, a masszázs során, de előfordulnak egyes kozmetikai és bőrápolási termékben is. Nézzünk meg most néhány növényi olajat, amelyek nagyon hasznosak lehetnek egy-egy egészségügyi probléma kezelésében, illetve megszüntetésében.


A levendulaolaj az egyik legnépszerűbb olaj a világon. Kutatások igazolják, hogy a levendulából kinyert olaj nagyon hatékonyan képes a stressz csökkentésére. Más kutatások szerint csillapítja a fájdalmat, illetve hajhullás esetén is biztonságosan használható.

A kurkuma a gyömbércsalád egyik szerves tagja. Hatékony bioaktív vegyülete nem más, mint a kurkumin, amely gyulladáscsökkentő hatásokkal rendelkezik. Alkalmazhatjuk belsőleg, de a bőrön is. Olyan betegségek kezelésére használhatjuk, mint Alzheimer-kór vagy ízületi gyulladás. Egy tanulmány arról számolt be, hogy a sugárkezelések utáni bőrirritáció megszüntetésében is segítségünkre lehet a kurkuma.

Ausztráliában évszázadok óta alkalmazzák a teafaolajat sebek kezelésére, de nagyon hasznos lehet gombás fertőzés, akne és rovarcsípés esetén is. Belsőleg tilos fogyasztani, mivel negatívan hat az izmok működésére.

A ligetszépe olaja gazdag a GLA, azaz gamma-linolénsavban. Hatékony lehet ekcéma, ízületi gyulladás, illetve premenstruációs szindróma esetén.

A fahéjból is nyernek ki olajat, ami nagyon hasznos lehet a cukorbetegség és a gyomorproblémák megelőzésében és kezelésében. Nemcsak a vércukorszint szabályozásában vesz azonban aktívan részt, hanem a vérnyomás stabilizálásában is eredményes. A legutóbbi kutatások szerint a fahéj segíthet a szklerózis multiplex tüneteinek csökkentésében.

A borsmenta olaját belemasszírozhatjuk a bőrünkbe, ezzel megelőzhetjük, illetve kezelhetjük a fejfájást és az izomfájdalmat. Sok tanulmány számolt be arról, hogy segíthet a gyomorpanaszok enyhítésében, de akkor is számíthatunk rá, ha IBS-ben, azaz irritálisbél-szindrómában szenvedünk.

Már az ókori görögök is felhasználták az orbáncfűolajat. Napjainkban elsősorban a depresszió tüneteinek csökkentésére használják sokan ezt a gyógynövényt.

A lenmag olaját fogyaszthatjuk, ha magas a koleszterin- vagy a vércukorszintünk. Egyes kutatási eredmények azt mutatják, hogy hőhullámok esetén is nagyon hatásos.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések