Barátságtalan téli napokon különösen jólesik egy nagy tányér sűrű, tejfölös gombaleves.

Úgy az igazi a gombaleves, ha sok zöldség is fő mellette, így ugyanis nemcsak finomabb lesz, hanem vitamint is eleget tartalmaz. Ha nem sima vízben, hanem házi alaplében teszed fel főni, még zamatosabb lesz. A habaráshoz egy kevés lisztet keverj el tejfölben, és adj hozzá egy kanállal a leves főzővizéből is.

Hozzávalók:
👉 60 dkg gomba
👉 10 dkg zeller
👉 2 szál zellerzöld
👉 2 evőkanál tejföl
👉 1.2 l alaplé
👉 1 fehérrépa
👉 1 sárgarépa
👉 1 vöröshagyma
👉 1 teáskanál liszt
👉 1 teáskanál pirospaprika
👉 1 csokor petrezselyem
👉 só
👉 bors
👉 olaj

Elkészítés:
A hagymát aprítsd fel, és olajon párold üvegesre. Közben a sárgarépát, a fehérrépát és a zellert tisztítsd meg, és kockázd vagy karikázd fel. Dobd őket a már puha hagymára, és fedő alatt tíz percig dinszteld. A gombát mosd meg, szeleteld fel, a tíz perc elteltével add a zöldségekhez, párold további három percig, majd a tűzről levéve keverd hozzá a pirospaprikát. Öntsd fel az alaplével, sózd, borsozd, add hozzá a zellerzöldet, majd tedd vissza a tűzre, és forrástól számítva 15 perc alatt főzd puhára az egészet. Amikor már minden megfőtt, a tejfölt keverd simára a liszttel, adj hozzá egy evőkanálnyit a levesből is, az így készült habarást csorgasd a gombához, és hogy ne legyen csomós, folyamatosan kézi habverővel kevergetve forrald össze. A főzés utolsó perceiben szórd meg apróra vágott petrezselyemmel. Tálalás előtt a zellerzöldet halászd ki belőle.