Úgy a legfinomabb a székelykáposzta, ha jó sok sertéshússal készíted.
A téli időszak egyik legkedveltebb étele a székelykáposzta. Laktató, tele van C-vitaminnal, és érdemes belőle dupla adagot készíteni, ugyanis másnapra csak finomabb lesz. Jó sok vöröshagymával készítsd, amit füstölt szalonna zsírján párolj meg.
Hozzávalók:
👉 1 kg savanyú káposzta
👉 1 kg sertéscomb
👉 15 dkg füstölt szalonna
👉 4 gerezd fokhagyma
👉 3 vöröshagyma
👉 1 evőkanál pirospaprika
👉 1 teáskanál köménymag
👉 só
👉 bors
👉 petrezselyemlevelek a díszítéshez
👉 tejföl a tálaláshoz
Elkészítés:
A szalonnát kockázd fel, és kis lángon olvaszd ki a zsírját. Ha a lábas falához nyomva a darabok már nem sisteregnek, szűrőlapáttal szedd ki őket, a kiolvadt zsírra dobd rá az apróra vágott vöröshagymát, és párold üvegesre. Ha már puha, nyomd hozzá a fokhagymagerezdeket, együtt pirítsd egy-két percig, majd a tűzről levéve keverd hozzá a pirospaprikát. Öntsd fel egy kevés vízzel, tedd vissza a tűzre, és így főzd nagyjából negyedórát.
Közben a sertéscombot kockázd fel, majd tedd a lábasba. Add a pirospaprikás pörköltalaphoz, sózd, borsozd, szórd meg köménymaggal, öntsd fel annyi vízzel, amennyi éppen ellepi, és lefedve kezdd el főzni. Közben a káposztát, ha túl savanyúnak találod, mosd át, és negyedóra múlva add a főzésben lévő húshoz. Ha szükséges, még öntsd fel egy kevés vízzel, és főzd még nagyjából egy órát, amíg a hús teljesen omlóssá válik. Tálaláskor a tetejét petrezselyemlevelekkel díszítheted, és ízlés szerint tejföllel kínálhatod.
A téli időszak egyik legkedveltebb étele a székelykáposzta. Laktató, tele van C-vitaminnal, és érdemes belőle dupla adagot készíteni, ugyanis másnapra csak finomabb lesz. Jó sok vöröshagymával készítsd, amit füstölt szalonna zsírján párolj meg.
Hozzávalók:
👉 1 kg savanyú káposzta
👉 1 kg sertéscomb
👉 15 dkg füstölt szalonna
👉 4 gerezd fokhagyma
👉 3 vöröshagyma
👉 1 evőkanál pirospaprika
👉 1 teáskanál köménymag
👉 só
👉 bors
👉 petrezselyemlevelek a díszítéshez
👉 tejföl a tálaláshoz
Elkészítés:
A szalonnát kockázd fel, és kis lángon olvaszd ki a zsírját. Ha a lábas falához nyomva a darabok már nem sisteregnek, szűrőlapáttal szedd ki őket, a kiolvadt zsírra dobd rá az apróra vágott vöröshagymát, és párold üvegesre. Ha már puha, nyomd hozzá a fokhagymagerezdeket, együtt pirítsd egy-két percig, majd a tűzről levéve keverd hozzá a pirospaprikát. Öntsd fel egy kevés vízzel, tedd vissza a tűzre, és így főzd nagyjából negyedórát.
Közben a sertéscombot kockázd fel, majd tedd a lábasba. Add a pirospaprikás pörköltalaphoz, sózd, borsozd, szórd meg köménymaggal, öntsd fel annyi vízzel, amennyi éppen ellepi, és lefedve kezdd el főzni. Közben a káposztát, ha túl savanyúnak találod, mosd át, és negyedóra múlva add a főzésben lévő húshoz. Ha szükséges, még öntsd fel egy kevés vízzel, és főzd még nagyjából egy órát, amíg a hús teljesen omlóssá válik. Tálaláskor a tetejét petrezselyemlevelekkel díszítheted, és ízlés szerint tejföllel kínálhatod.
0 Megjegyzések