Magad is összeállíthatod a házi gyros-fűszerkeveréket, sőt akár még a pitát is elkészítheted hozzá!
A gyros a legtöbb családban klasszikus megúszós vacsora: csak felkockázzuk a húst, beleforgatjuk a kész fűszerkeverékbe, kisütés után pedig boltban vásárolt pitába töltjük. Azonban ha van egy kis időd, érdemes a fűszerkeveréket és a pitát is magadnak összeállítani, ugyanis így sokkal finomabb, ráadásul adalékanyag-mentes lesz a végeredmény.
Hozzávalók:
A pitához
👉 25 dkg liszt
👉 3 g porélesztő
👉 2 dl natúr joghurt
👉 1 dk só
👉 1 dl víz
A húshoz
👉 80 dkg filézett csirkemell
👉 2 dl olívaolaj
👉 1 evőkanál só
👉 1 evőkanál szárított oregánó
👉 1 evőkanál fokhagymapor
👉 2 teáskanál szárított kakukkfű
👉 1 teáskanál pirospaprika
👉 1 teáskanál őrölt kömény
👉 1 teáskanál bors
👉 1 teáskanál cayenne-bors
A salátához
👉 8 levél jégsaláta
👉 2 paradicsom
👉 1 kígyóuborka
👉 1 lila hagyma
Az öntethez
👉 3 dl natúr joghurt
👉 2 gerezd fokhagyma
👉 só
Elkészítés:
A pita hozzávalóit gyúrd össze, formálj belőle négy gombócot, és letakarva, meleg helyen egy óra alatt keleszd a duplájára. Ha megkelt, mindegyik gombócot nyújtsd ki egy centi vastagságúra, és 180 fokra előmelegített sütőben, egyszer megfordítva süsd őket barnára.
Közben készítsd elő a húst. A csirkemellet kockázd fel. Az olajat keverd össze a sóval és a fűszerekkel, forgasd meg benne a húskockákat, és ebben a pácban hagyd őket érni egy órát. Ha a pihentetési idő letelt, egy forró, zsiradék nélküli serpenyőben süsd át a csirkét. Amikor már puha, szűrőlapáttal szedd ki, és tartsd melegen. Közben a zöldségeket darabold fel. Az ízléseden múlik, mit választasz: nagyon jól megy a gyroshoz a lila hagyma, a kígyóuborka, a paradicsom és a jégsaláta. Az öntethez a joghurtot keverd el a sóval és az átnyomott fokhagymagerezdekkel.
Tálaláskor a piták tetejét vágd le, középen mindegyikbe vájj mélyedést, ebbe töltsd a fűszeres csirkét és a zöldségeket, majd mindegyiket öntsd nyakon a fokhagymás szósszal.
0 Megjegyzések