Az igazi, foszlós kalács megéri a belefektetett munkát. Szilvás töltelékkel is isteni.
Magad is készíthetsz otthon békebeli foszlós kalácsot, csak a technikára figyelj oda. A lisztet szitáld át, hogy a tészta levegős legyen. A tésztát kétszer kell keleszteni, egyszer dagasztás, egyszer pedig formázás után. Friss, nyári szilvával töltve isteni finom reggelire vagy uzsonnára.
Hozzávalók:
👉 1.5 kg szilva
👉 50 dkg liszt
👉 10 dkg vaj
👉 10 dkg cukor
👉 2.5 dl langyos tej
👉 2.5 dkg élesztő
👉 1 egész tojás
👉 1 tojássárgája
👉 1 csapott kávéskanál só
👉 1 tojás a kenéshez
Elkészítés:
Az élesztőt morzsold langyos tejbe, adj hozzá egy evőkanál lisztet és egy evőkanál cukrot, majd takard le, és várd meg, amíg tíz perc alatt felfut, vagyis megduzzadva feljön a tej tetejére. Közben a vajat olvaszd meg, és egy kicsit hagyd kihűlni. A lisztet szitáld egy tálba, add hozzá a cukrot, az egész tojást és a másik sárgáját, majd az élesztős tejet. Gyúrj belőle sima tésztát, majd fokozatosan csorgasd hozzá a vajat. Dagaszd kézzel nagyjából öt percig, amíg az edény faláról leválik. Ekkor takard le, és meleg helyen hagyd kelni egy órát. Közben a szilvát magozd ki, és vágd kis darabokra.
A már megkelt tésztát oszd nyolc gombócra, és mindegyikből nyújts nagyjából egyforma téglalapokat. Helyezd el rajtuk a szilvadarabokat úgy, hogy a hosszabbik oldalánál fogva fel tudd tekerni, majd ezekből a hosszú, szilvával töltött szalagokból sodorj csigákat. Az egyiket tedd sütőpapírral kibélelt forma közepére, a többit pedig helyezd el mellette. Újra takard le, és keleszd további fél órát. A sütőt közben melegítsd elő 180 fokra. A másodszor is megkelt tésztát kend le felvert tojással, és süsd addig, amíg a teteje szép színt kap. Csak akkor fogyaszd, ha már teljesen kihűlt.
0 Megjegyzések