Hirdessen itt

Mutatjuk, hogyan lehet elkerülni a változókori elhízást


Az idő előrehaladtával itt-ott felbukkanhatnak testünkön felesleges zsírrétegek annak ellenére is, hogy egészségesen táplálkozunk, de vajon hogyan szabhatnánk gátat ennek a változásnak?

A változókorú nők többsége túlsúllyal és elhízással küzd, ezért kiemelt szerepet kaphat 50 év felett a sportolás és az egészséges életmód folytatása. A menopauzával, vagyis a havi vérzés megszűntével komoly hormonális változások lépnek fel a szervezetben, melyek hatására könnyebben elhízhatnak a nők.

Nem szükségszerű az, hogy egy változókorban lévő nő – a hormonszintekben bekövetkező változásokat okolva – fokozatosan hízzon, ám mivel az anyagcsere lassul, erre hajlamosabbak lehetnek – írta az Egészség Kalauz.

Legfőképpen hastájékon és a csípő környékén jelenhetnek meg a zsírpárnák, amelyek előidézhetik a szívbetegségek kialakulását, és akár súlyos egészségi kockázatokkal járhatnak.

A hasi zsír a szív- és érrendszeri rendellenességek indikátora, szakemberek kutatási alapján azoknál a nőknél, akiknél a menopauza táján jelentős a hasi hízás, fokozott a szívbetegségek kockázata. Minden 20% mértékű gyarapodás a hasi zsírban, 2%-os növekedést jelent az aortát bélelő fal vastagságában, ilyen módon növelve a szívbetegségek esélyét.

A hasi zsírlerakódás mértékének a csökkentésében és a következményes szív- és érrendszeri kockázat redukálásában a fizikai aktivitás, a mozgás kulcsszerepet kap. A heti 150 perces mérsékelt aktivitású mozgás mindenki számára ajánlott, emellett a kalóriabevitelt is korlátozni kell.

Egy 50 éves nő átlagosan 200 kalóriával kevesebbet igényel naponta, mint 30 vagy 40 éves korában, ezért erre mindenképpen ügyeljünk – fontos, hogy sok gyümölcsöt és zöldséget fogyasszunk, zsír helyett olajat alkalmazzunk, illetve a nassolásnak is határokat szabjunk.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések