A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Hidratáló, egészséges nyári gyümölcsök: aki kevés vizet iszik, annak érdemes ebből sokat fogyasztani


Nyáron kiemelten fontos a hidratáció. Különösen érvényes ez az idősebb személyekre, akikkel gyakrabban előfordulhat, hogy elfelejtenek inni. A víz a legjobb szomjoltó, de azért sok gyümölcs is található a palettán, amelyek nagyon sok vizet tartalmaznak, így fogyasztásukkal megakadályozható a dehidratáció. Emellett tápanyagokat, vitaminokat és ásványi anyagokat is tartalmaznak, így az egészségünkkel is jót teszünk, ha rendszeresen fogyasztjuk ezeket a gyümölcsöket.


Az egyik legegészségesebb gyümölcs nyáron nem más, mint a görögdinnye, amelynek több mint 90 százaléka víz. Olyan tápanyagokban is rendkívül gazdag, mint a C- vagy a B6-vitamin, illetve a kálium. Ezek a tápanyagok nagyon hatásosak a vérnyomás szabályozásában, a szem egészségének megóvásában, de az olyan nyári betegségeket is távol tarthatják tőlünk, mint a köhögés vagy a megfázás.

Ma már a papaja és a mangó sem elérhetetlen számunkra, hiszen a zöldségesek standjain mindenféle egzotikus gyümölccsel is találkozhatunk. A papaja leginkább A- és C-vitaminban, illetve fitokemikáliákban gazdag. Ez a gyümölcs javítja a gyomor és a bélrendszer egészségét, nagyon sokféle emésztési zavar esetén hatásos, például a puffadás ellen is bevethető.

A mangó sok rostot tartalmaz és káliumban is gazdag, így a nagy melegben hasznunkra lehet, hiszen kiemelt szerepet játszik a vérnyomás szabályozásban. A mangó sárga színét egy pigment adja, amely a nap káros sugaraitól védheti meg a szemünket.

Nyár végén érik a szilva, amely szintén nagyon egészséges gyümölcs és a magyar emberek szeretik is, hiszen hazánkban is érik, így a piacokon könnyen elérhető. A szilva nagyon sok vitamint, ásványi anyagot és rostot tartalmaz. Kimondottan gazdag C-, K- és B-vitaminban, de magnéziumban, cinkben, foszforban, kalciumban és káliumban is bővelkedik. A szilva nagyon sok rostot tartalmaz, ami jót tesz az emésztésünknek.

A nyár egyik kedvenc gyümölcse a szamóca, amely igazi szomjoltó is lehet, hiszen nagy százalékban tartalmaz vizet. Ezen kívül sok C-vitamint és vasat is tartalmaz, amelyek támogatják az immunrendszert. Mivel csak alacsony a kalóriatartalma, így bátran fogyaszthatjuk.

A szeder egy vitamin- és ásványianyag-bomba, hiszen nagy mennyiségben tartalmaz vasat és folsavat. Hozzájárul a dehidratáció megelőzéséhez, hiszen sok vizet tartalmaz. Ez a gyümölcs vízhajtó hatású, és segít megtisztítani a vért.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések