A fekete diákszövetséget az sértette, hogy a sziklát sötét színe miatt a húszas években egy újságcikkben „n*ggersziklának” nevezték.

A University of Wisconsin eltávolítja földtani intézete és obszervatúriuma mellől azt az ellentmondásossá vált sziklatömböt, amely madisoni campusán állt. A kezdeményezést fekete bőrű HÖK-aktivisták indították.

Az Observatory Hill tetején fekvő Chamberlin Rock egy 19. századi geológusról, egykori egyetemi elnökről, Thomas Crowder Chamberlinről kapta a nevét,

akinek munkássága a gleccserlerakódásokra összpontosított. A közel kétmiilárd éves kő, mely oktatási célokat is szolgált, a kambriumi korszak előtti gleccser-rendellenességek egyik ritka nagy példánya. A követ Chamberlin emléktáblája díszítette. 


A sziklát1925 októberében állították, és egy kimagasló domb tetejére helyezték, hogy ezzel tisztelegjenek a kutató előtt, aki három évvel később halt meg Chicagóban. A problémát az jelenti, hogy


az 1920-as években a nagy sötét kőzetek leírására használt szleng részét képezte az N-szó is, és ez megjelent a kőzet felállításáról szóló sajtóbeszámolóban. 

Az egyetemi kutatók nem találtak további példákat nyomtatásban arra, hogy a nevezett sziklát ezzel a szóval emlegették volna, de megjegyezték, hogy a Ku Klux Klan aktív volt az egyetemen a szikla felszentelésének idején – olvasható az egyetemi lapban a hét elején megjelent cikkben.

Juliana Bennett, a madisoni városi tanács vezetője, az egyetem képviselője azt mondta, a kő eltávolítása „kis lépés egy befogadóbb iskola felé”.

„Ez a pillanat a múltbeli és a jelenlegi diákokról szól, akik kitartóan szorgalmazták ennek a rasszista emlékműnek az eltávolítását” – mondta az AP-nek nyilatkozva. „Most jött el a pillanat mindannyiunk, így a BIPOC diákjai számára is, hogy fellélegezzenek, és büszkék lehessenek kitartásunkra, valamint elkezdődhessen a régi sebek begyógyulása."

Rebecca Blank egyetemi kancellár januárban hagyta jóvá a Chamberlin Rock eltávolítását, de az iskolának a Wisconsini Történelmi Társaság jóváhagyására is szüksége volt, mert a szikla mindössze 15 lábnyi távolságra helyezkedett el egy indián temetkezési helytől. 

A szikla eltávolításának költsége várhatóan 50 000 dollár körül alakul, melyet a kancellári hivatal fizet magánadományokból. A kőzetet egy az egyetem tulajdonában lévő területre helyezték át Madisontól dél-keletre, a Kegonsa-tó közelébe. A nevezett terület egy gleccserek alakította tájvédelmi körzetnek számít.