Az Egri Járási Ügyészség egy 64 éves teherautó sofőrrel szemben emelt vádat közlekedés biztonsága ellen gondatlanságból elkövetett vétség és közérdekű üzem működésének gondatlan megzavarásának vétsége miatt.


A férfi 2020. október 20-án délután érkezett egy billenős platójú tehergépkocsival a hatvani kavicsbányától a hatvan-szolnoki vasútvonal Hatvan, Görbeéri vasúti átjáróhoz, miután a bányában leöntötte a rakományát, egy nagy halom kavicsot – számolt be portálunknak Dr. Konkoly Thege László sajtószóvivő ügyész.

Közlése szerint: a művelet befejeztével a vádlott még a bányában alsó helyzetbe állította a jármű billenőkarját, azonban az menet közben kiakadt és középső állásba ugrott, így a plató félállásba került, amit a vádlott figyelmetlenségből nem vett észre. Ezért a félig felemelt billenccsel próbált meg áthaladni a vasúti átjárón, ám ennek során a plató beleakadt az átkelő felett húzódó felsővezetékbe, amit leszakított. A vezeték magával rántotta a tartóoszlopokon elhelyezett függesztőket és szigetelőket, kitépett több alucsavart, valamint megsérült maga a tartószerkezet is.

Az így előállt helyzet veszélyeztette a vasúti közlekedés biztonságát, mások életét és testi épségét. A pálya javítási munkálatai ugyan hamarosan megkezdődtek, de azok csak másnap hajnalra fejeződtek be, ezért a vasútvonalon hét személyszállító vonat összesen 151 percet, öt tehervonat 2082 percet késett, kimaradt három járat, és vonatpótló autóbusz járt tizenkét szerelvény részleges menetvonalán. A balesettel okozott anyagi kár a másfél millió forintot is meghaladta.

A járási ügyészség a vádiratában arra tett indítványt, hogy a bíróság büntetővégzésben pénzbüntetést szabjon ki a gondatlan járművezetővel szemben.

DOSSZIÉ:

Szikszó és Encs között, nyerges vontató és kamion ütközött 

Egész hétvégén tartott a viharkárok felszámolása a Jászkunságban 

Villám csapott egy füzesgyarmati családi házba 

Szétverték a fejét a jégdarabok – kórházba kellett vinni egy férfit a vihar után (videó) 

A körzeti megbízottak öt és fél millió forint értékű körözött Volkswagent fogtak 

Ittasan hajtott fának egy ságvári sofőr 

Árokba hajtott egy autó az M3-ason Mezőkövesdnél

A szabályok betartása is segített volna elkerülni egy halálos balesetet, de az is, ha másképp reagál a két sofőr 

A vihar miatt elmaradt szúnyogirtást pótolnák Szolnokon 

Részeg volt a sofőr, aki felborult az autójával Eresztvénynél 

Mobiltelefontolvajt keresnek a szegedi rendőrök: fotó is van az enyveskezűről 

Kiszerelt pár alkatrészt szomszédja kocsijából hogy ne tudja használni 

1100 doboz adózatlan dohányt találtak a Heves megyei csempész kocsijában