A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Már több mint egy magyarországnyi ember élete vált lehetetlenné Afganisztánban


Mintegy 13 millió embert fosztottak meg alapvető közszolgáltatásoktól az afgán kormány ellen fegyveres felkelést folytató tálib radikális iszlamisták offenzívái az elmúlt hónapokban – közölte csütörtökön Nader Naderi elnöki tanácsadó egy sajtótájékoztatón.


Naderi szerint a lázadók támadásai olyan alapvető köz- vagy kormányzati szolgáltatásokat sújtottak, mint a vízszolgáltatás, utak, iskolák, kórházak építése és az áramszolgáltatás.   

A tanácsadó szerint 260 közigazgatási és civil épület semmisült meg vagy vált használhatatlanná robbantások és gyújtogatások következtében.    

A kormány adatai szerint a tálibok az általuk megtámadott 149 körzetközpont közül 82-t „százszázalékosan kifosztottak”, a többi esetében a közigazgatáshoz tartozó berendezések és anyagok 50-90 százalékát lopták el.   

Hatósági becslések szerint a tálibok pusztítása 500 millió dolláros (152 milliárd forintos) veszteséget okozott az országnak, amely továbbra is nagymértékben külföldi adományokra szorul.    

A fokozódó fegyveres erőszak mintegy 50 ezer köztisztviselőt sújtott, elsősorban nőket. Körülbelül négyezer köztisztviselő volt kénytelen családjával együtt menedéket keresni a tartományi székhelyeken a tálibok megtorlásaitól tartva.    Naderi elmondta, hogy egyes területeken a tálibok megtiltják a munkába igyekvő nőknek, hogy elhagyják otthonukat. Az elnöki tanácsadó háborús bűncselekményeknek minősítette a radikális iszlamisták tetteit.   

Egy közelmúltbeli ENSZ-jelentés szerint Afganisztán „súlyos humanitárius helyzetben” van,

a lakosság fele humanitárius segítségnyújtásra szorul az elmúlt évtizedek háborúi, a természeti csapások, a belső menekültek, a szegénység és a koronavírus-járvány miatt. A világszervezet figyelmeztetett: az afgán lakosság harmadát fenyegeti, hogy nem jut hozzá „alapvető egészségügyi szolgáltatásokhoz”, miközben félmillió ember ivóvíz nélkül marad.    

A tálibok fokozták a kormányerők elleni támadásaikat azóta, hogy Joe Biden amerikai elnök bejelentette: kivonják az amerikai katonákat Afganisztánból. Biden a múlt héten közölte, hogy a csapatok augusztus 31-ig befejezik a kivonulást. A radikálisok május óta jelentős területeket foglaltak el az ország vidéki részein, továbbá kulcsfontosságú határátkelőhelyeket vontak irányításuk alá az iráni, a türkmén, a pakisztáni és a tádzsik határon is.

DOSSZIÉ:

📂 Gyilkoshoz hasonlította a Jakab Péterrel szóváltásba keveredett melóst a Jobbik

📂 Dolgoznak a külföldi titkosszolgálatok: hírügynökséget indít Niedermüller volt kabinetfőnöke

📂 Kamu Geri a kormány sikeres családtámogatási politikája ellen emel szót utcafórumain

📂 Kunhalmi nem tudta, kinek a fotójával él vissza

📂 Három házba is villám csapott Szabolcsban

📂 Magyar sportolókkal tapétáztak ki egy tokiói épületet

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések