Az uborkát többféle módon elteheted, ám talán ez a legegyszerűbb változat.
Most érdemes télire bespájzolni uborkából! Ha hidegen teszed el, nem fogsz megszakadni a munkától, mégis ropogós, élénk színű marad, és nem lesz sem túl édes, sem túl sós. Nagyon fontos, hogy csak egészséges uborkákat válogass össze. Jól jön tésztákhoz, sültekhez és pörkölthöz. A borkéntől nem kell tartanod, hisz baktériumölő, és segít megőrizni az uborka színét.
Hozzávalók:
👉 2.5 kg uborka
👉 2.5 l víz
👉 2 dl 20%-os ecet
👉 3 evőkanál só
👉 5 evőkanál cukor
👉 1 db üvegenként babérlevél
👉 10 szem üvegenként bors
👉 10 szem üvegenként mustármag
👉 1 kávéskanál borkén
Elkészítés:
Az üvegeket sterilizáld, azaz csírátlanítsd. A legegyszerűbb, ha leöblíted, és nedvesen a mikróba teszed egy percre. Az uborkát több vízben alaposan mosd meg, a mosogatószivacs dörzsi részét is bevetheted a tisztításhoz. Fontos, hogy ne maradjon rajta szennyeződés. A vízben keverd el a sót, a cukrot, a borkénport, és önts hozzá az ecetet.
Az üvegek aljára rakj babérlevelet, mustármagot, borsot, és pakold bele szorosan az uborkákat. Öntsd fel a lével. Fontos, hogy minden uborkát jól ellepjen. Rázd össze, majd fedd le celofánnál, és csavard rá a kupakot jó szorosan. Tedd a kamrába, és pihentesd egy-két hétig.
0 Megjegyzések