Az idősebb emberek körében még élt az a mondás, hogy a vörösbor vagy bármilyen más alkohol kis mennyiségben gyógyszer, nagyobb mennyiségben „méreg”. Ez az elképzelés ma sincs másként, hiszen a vörösborral kapcsolatban is úgy tartják, hogy mértékkel fogyasztva nagyon jó hatással van a szervezetünkre, hiszen jót tesz a szív és az érrendszer egészségének.
A vörösborral kapcsolatban is sok kutatást végeztek. A kutatók arra a megállapításra jutottak, hogy a vörösbor mértékkel történő fogyasztása mintegy 50 százalékkal is csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét. Tanulmányok arról számolnak be, hogy a vörösbor meglehetősen gazdag antioxidánsokban, melyek nagyfokú gyulladáscsökkentő hatással rendelkeznek és segíthetnek csökkenteni a szívbetegségek kockázatát. Ilyen szív- és érrendszeri betegségek, az érelmeszesedés, a szívroham vagy éppen a magas vérnyomás.
Természetesen a vizsgálatok a vörösbornak nemcsak a szívünkre és az érrendszerre gyakorolt előnyeit állapították meg, hanem más egészségügyi előnyökről is beszámoltak. Megállapításra került, hogy a vörösbor mértékkel fogyasztva a cukorbetegség megelőzésében is segíthet. Nem véletlen, hiszen egy resveratrol nevű antioxidánsban is rendkívül gazdag, amely javítja az inzulinérzékenységet, ez pedig megóvhat bennünket nemcsak a cukorbetegségtől, hanem a szövődményeitől is.
A vörösborban nagy mennyiségben megtalálható a rákellenes hatással rendelkező resveratrol, így ez a finom nedü hozzájárulhat sokféle rákos betegség megelőzéséhez. A napi 250 ml vörösbor fogyasztása nagyfokú védelmet jelenthet a vastagbélrák kialakulása ellen. A kutatók úgy vélik, hogy már csak azért sem érdemes nagyobb mennyiségben fogyasztani, hiszen a mértékletes és a rendszeres vörösborfogyasztás az, ami védelmet jelenthet, viszont a nagy mennyiségben fogyasztott alkohollal éppen az ellenkező hatásokat érhetjük el.
A vörösbor mértékletes és rendszeres fogyasztása hozzájárulhat a kognitív képességek tartós elvesztésének megakadályozásához is. A resveratrol ugyanis segíthet megelőzni a korral járó agyi degenerációt, ami egyértelműen oka lehet a demencia kialakulásának.
A kutatók arra is rájöttek, hogy már napi 2 dl vörösbor idősebb személyek esetében segíthet megakadályozni a depresszió kialakulását.
0 Megjegyzések