Az eper és a rebarbara kora nyáron elválaszthatatlanok egymástól. A franciák omlós, mutatós pitéjébe, a galette-be is tökéletesek együtt.
A franciák mindennek, így a pitekészítésnek is megadják a módját. A galette semmivel nem bonyolultabb, mint a hagyományos piték, csak a formája dekoratívabb. Az eper és a rebarbara tökéletes töltelék lehet. Fontos, hogy a tésztához a vaj és a víz is hideg legyen, és a lehető leggyorsabban dolgozd össze. Ebből a mennyiségből egy nagy vagy két kisebb pitét készíthetsz.
Hozzávalók:
A tésztához
👉 25 dkg liszt
👉 10 dkg vaj
👉 2 evőkanál hideg víz
👉 4 evőkanál cukor
👉 1 db tojás
👉 1 csipet só
A töltelékhez
👉 40 dkg eper
👉 4 szál rebarbara
👉 2 evőkanál cukor
👉 1 db tojás a kenéshez
👉 1 csomag vaníliás cukor
👉 mandula a szóráshoz
Elkészítés:
A lisztet szórd egy tálba, add hozzá a sót, a cukrot, tedd hozzá a hideg, kockákra vágott vajat, és morzsold össze. Ha elég morzsalékos, mehet hozzá a tojás és a hideg víz. Gyúrd össze gyors mozdulatokkal a tésztát. Ha nem akar összeállni, önts még hozzá kevés vizet vagy tejfölt. Amikor már könnyen formázható, rugalmas, készíts belőle egy cipót, és letakarva tedd a fagyasztóba fél órára.
A töltelékhez az epret csumázd ki. A rebarbarát hámozd meg, vágd kis darabokra. Rakd egy lábosba, szórj rá egy evőkanál cukrot, vaníliás cukrot, önts rá annyi vizet, amennyi ellepi, és főzd öt percig.
Pihentetés után a tésztát gyúrd át, nyújtsd kör alakúra lisztezett felületen, szórd meg zsemlemorzsával, majd halmozd a közepére az epret és a rebarbarát. A tölteléket hintsd meg egy evőkanál cukorral, a tészta szélét hajtsd fel, majd kend meg tojással, és szórd meg mandulával. Előmelegített sütőben, 180 fokon süsd meg körülbelül 30 perc alatt.
0 Megjegyzések