A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Kristálytiszta hegyi tavak, árnyas erdők, magas csúcsok egy karnyújtásnyira: Tirol nyáron is tökéletes úti cél


Impozáns hegyek, árnyas erdők, hangulatos völgyek, bájos kis települések és kristálytiszta vizű tavak - Pitztal és Kufsteinerland ideális célpont az egész család számára.


Ausztria vonzerejét a közelségén túl megannyi csodás látnivalója, képeslapra illő havas hegycsúcsai, harsogóan zöld erdei, hangulatos völgyei, kristálytiszta vizei és bájos kis falvai, városkái jelentik. Tirol tartomány rendkívül népszerű úti cél, nemcsak a téli sportok szerelmesei találhatják meg itt a számításaikat, hanem az aktív pihenésre, fizikai-szellemi feltöltődésre vágyók is.

A vendéglátók változatos programokkal készülnek a nyári szezonra, szervezett túrákban sincs hiány, de azok sem fognak csalódni, akik a hangulatos településekkel ismerkednének, vagy egyszerűen csak a természet lágy ölén, nyugalomban lazítanának.


Tirol tartomány székhelye a hegyek között fekvő város, a festői Innsbruck, amelyet az Alpok fővárosának is neveznek. Valószínűleg már nem nagyon kell bemutatni a turistáknak, hiszen sokan évről évre visszajárva keresik fel megunhatatlan szépségeit.

Amennyiben valaki új élményekre vágyik, érdemes lehet felfedeznie két másik régiót is, a Pitze-folyó csodálatos völgyét, Pitztalt, illetve a többek között a váráról híres Kufstein városának varázslatos környékét, Kufsteinerlandot. Mindkét terület ideális célpont ahhoz, hogy az ember kiszakadjon a mindennapok nyüzsgéséből, és a természet nyújtotta lehetőségeket kihasználva pihenjen.

Az Észak-Tirolban lévő Pitztal a Keleti-Alpok egyik legszebb völgye, Ötztal és Kaunertal között fekszik. Impozáns hegycsúcsok, nyugodt, csendes legelők, idilli hegyi tavak és vízesések jellemzik. A rajta átvezető út kedves kis falvakon halad keresztül, két oldalán tekintélyt parancsolóan magasodnak a hegyek. Itt található a tartomány legmagasabb gleccsere és legmagasabban elhelyezkedő kávéháza, a felvonóval megközelíthető, beszédes nevű Das 3440, ahonnan a környező csúcsok legszebb arcukat mutatva tűnnek fel.


Több mint 2200 méter magasan fekszik Ausztria legnagyobb természetes hegyi tava, a gyönyörű Rifflsee, ami szintén felvonóval közelíthető meg. A tó híres a kék és a zöld különböző árnyalataiban játszó vízéről. Körülötte könnyű túra is tehető, és az elektromos motorral hajtott háromnegyed órás tutajozás is nagy élményt nyújthat. A völgybe visszafelé már ajánlott gyalog menni, hiszen így közelebbről csodálhatók meg a táj szépségei, beleértve a nyíló virágokat is.

Amiről Pitztal igazán híres, az nem más, mint a cirbolyafenyő, amit az Alpok királynőjének is neveznek, és számos pozitív hatását felismerték már. Segít például az alvásban, nyugtatja a pulzust, és elősegíti a tökéletes relaxációt. Minden más tűlevelűnél lassabban nő, akár 2000 méteren is, és ezer évet is élhet. A környék gasztrokülönlegességeinek szerves részét képezi, nem csak olajok készülhetnek belőle, levesbe, húspácba sőt kapucsínóba is kerülhet. Aki testközelből csodálná meg a helyiek szeretett fáját, és szippantana egyet a növényt körülvevő gyógyító levegőből, az a Hochzeigeren 2000 méteres magasságban található ZirbenParkot keresheti fel, ahol az egész család remek élményekkel gazdagodhat. Egy 17 állomásos, interaktív feladatokkal, játékokkal színesített, babakocsival is végigjárható sétakörút során tudhatnak meg többet a látogatók a cirbolyafenyőről, közben pedig a fejedelmi panorámában is gyönyörködhetnek. Remek kilátás nyílik például Jerzens és Wenns településekre.


A gyerekek kedvence lehet a park egyik legfőbb attrakciója, egy tobozt formázó torony csőcsúszdával és kilátóval kiegészítve, valamint a panorámás vízi játszótér. A sebesség szerelmesei kipróbálhatják a mountaincart nevű eszközt is.

A Pitztalban üdülők részt vehetnek szervezett kirándulásokon, például gleccsertúrán, de egyedül is számos útvonalat találnak, ami mesésebbnél mesésebb környékekre vezeti őket.

Pitztaltól északabbra található Kufsteinerland, ahol árnyas erdők, hegyi rétek, valamint a hagyományaikat őrző települések váltogatják egymást, és a kristálytiszta hegyi patakok csobogása nyugtatja az elmét. A környék telis-tele van energiapontokkal, amelyeket előszeretettel keresnek fel a gyógyulni, töltekezni vágyók. Az egyik ilyen pont az Erl közelében lévő, több mint hétszáz éves várrom, a Katzenstein, amit megannyi legenda övez. A településen található egyedülálló attrakció Tirol legnagyobb ivóvízforrása, a Kék-forrás, amit a tartomány első védett természeti látnivalójának választottak.


Ezekhez a különleges helyszínekhez a régióban beszerezhető kiadvány is készült, ami segíti a kirándulókat az önálló eligazodásban. Minden természetrajongónak, aki Kufsteinerlandban jár, ajánlott felkeresnie egy-két gyógynövénykertet, ugyanis ezeknek nagy hagyománya van a környéken, a helyiek különböző termékeket állítanak elő a gyógyfüvekből.

A hangulatos kisvárosok és a történelem szerelmesei jól teszik, ha az Inn-folyó völgyében fekvő Kufstein városa felé veszik az irányt. Itt az óvárosban szűk, macskaköves utcácskákkal, színes házakkal, kávézókkal és apró boltokkal találkozhatnak.


Na meg persze a város fölé magasodó, annak jelképévé is vált nagy múltú, középkori eredetű várral, amelynek leghíresebb része a 16. század első felében I. Miksa által építtetett Császártorony, ami a 18-19. században börtönként működött. Itt raboskodott például egy évig Kazinczy Ferenc, és itt tartották fogva Leövey Klárát és Teleki Blankát, valamint a hírhedt betyárt, Rózsa Sándort is.

Az egészség, a testi-lelki jóllét fontos szerephez jut Kufsteinerlandban. A wellnesshotelek a legkülönfélébb szolgáltatásokkal, egyebek mellett jóga- és pilatesórákkal várják a vendégeket. Amennyiben valakinek úszkálni támadna kedve, hét tavat is talál a régióban, ahol megmártózhat, például a Thiersee-völgyben, hegyek ölelésében elterülő Thiersee-t, ami a kiváló vízminőségéről híres, és nyáron akár 24 fokra is felmelegedhet. A kényeztetés részét képezi az ízletes helyi gasztronómia is.


2021 nyarán talán még a korábbiaknál is fontosabb, hogy az ember, ha egy kis időre is, de ki tudjon szakadni a mókuskerékből, maga mögött hagyja a mindennapok izgalmait, és kihasználva a természet nyújtotta lehetőségeket és nyugalmat, relaxálhasson. Mindehhez pedig ideális választás Tirol, azon belül is Pitztal és Kufsteinerland.

Bár a beutazási feltételek a járványhelyzet függvényében gyakran változnak, Ausztria jelenleg regisztrációs és karanténkötelezettség nélkül fogadja a Magyarországról érkező turistákat. Ehhez azonban nem elég az itthon érvényes védettségi kártya, három dolgot fogadnak el: igazolni kell a fertőzés hiányát, az oltottságot vagy a gyógyultságot. Az országba a magyar turista beléphet 72 óránál nem régebbi PCR- vagy 48 óránál nem régebbi antigénteszttel. Az oltások (Pfizer, AstraZeneca, Moderna, Johnson & Johnson, Sinopharm) az első részoltást követő 22. naptól érvényesek, annak időpontjától 3 hónapig. A második részoltást követően az érvényesség összesen 9 hónapra nő. Egydózisú vakcina az oltás után 22. naptól érvényes, az oltás időpontjától 9 hónapig. Elfogadnak orvosi igazolást arról is, hogy az utazó 6 hónapon belül átesett a fertőzésen. A három lehetőség mindegyike angol vagy német nyelvű igazolással együtt érvényes, amelyen orvos jelölheti a megfelelő opciót. Utazás előtt mindenképp érdemes tájékozódni a Konzuli Szolgálat folyamatosan frissített oldalán.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések