Igényeljen Napi Újság tagsági kártyát és tegyen szert velünk egy kis mellékes jövedelemre. Töltse ki a kártya igénylólapot ide kattintva.

Felpörgeti az emésztést, kihajtja a felesleges vizet, és a bőrt is szépíti: így fogyaszd a sárgabarackot


A sárgabarack nem véletlenül a nyár egyik legnépszerűbb diétás csemegéje.


A nyár egyik nagy slágere a zamatos sárgabarack, amely nemcsak süteménybe, lekvárnak vagy pálinkának jó, de ideális diétás csemege is, így akkor is remek választás, ha pár kilótól megszabadulnál.

A lédús kajszibarack szezonja júliusban kezdődik, és csupán két-három hétig tart, így mindenképp érdemes belőle betárazni. Ráadásul tele van értékes tápanyagokkal, amely nem csak az egészséged megőrzésében, de a pluszkilók leadásában is segít.

Az eredetileg Közép-Ázsiából és Kínából származó barackot nem csupán magas C-vitamin-tartalma miatt érdemes beiktatni az étrendbe. Kiváló rostforrás, ami alapja az egészséges emésztésnek és a megfelelő anyagcserének, ezáltal elejét veheted a székrekedésnek vagy az elhízásnak. Az élelmi rostok lassítják a szénhidrátok felszívódását, sőt vizet vonnak magukhoz, megduzzadnak, eltelítik az emésztőrendszert, így nagyon erősen csökkentik az éhséget is, ami miatt kevesebb kalóriát juttatsz a nap során a szervezetedbe.

A kajszibarack vitamin- és ásványianyag tartalma sem elhanyagolható, A-, C-vitamin van benne, de magas a vas, szelén, valamint káliumtartalma is - utóbbi erőssége, hogy kihajtja a felesleges vizet a szervezetből, de káliumra szükség van a fehérjék építéséhez és a szénhidrátok lebontásához is.

Béta-karotin-tartalmának köszönheti narancssárgás színét. Ez az A-vitamin legfontosabb forrása, amely védi a szemet, jót tesz a bőrnek, valamint kiváló antioxidáns, így megvédi a testet a szabad gyököktől, amelyek károsítják a sejteket. Egyes kutatások azt is megállapították, hogy azok, akik napi legalább négy adag béta-karotinban gazdag gyümölcsöt vagy zöldséget fogyasztanak, azoknál alacsonyabb a rák vagy a szívbetegség kialakulásának kockázata.

A sárgabarack nagy része víz, 100 grammja nagyjából 85 grammot tartalmaz, ezáltal biztosítja a szervezet hidratálását, egy darab gyümölcs pedig mindössze 17 kalóriát tartalmaz, így nem meglepő, hogy az egyik legjobb fogyasztó gyümölcsként tartják számon.

A sárgabarack önmagában, tízóraiként vagy uzsonnaként is megállja a helyét, de készülhet belőle nyári turmix, lekvár, barackkrémleves vagy grillezett húsokhoz istenisárgabarackcsatni.

A barackszeletek helyet kaphatnak a müzlidben, de nyársra is tűzheted a grillezések alkalmával, valamint készíthetsz belőle salátát is prosciuttoval, mozzarellával és zöldsalátával keverve.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések