A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Az iszlámtérkép visszavonását követelik az osztrák muszlimok


Nyílt levélben követeli Ausztriában az iszlám hitközösség ifjúsági szervezete (MJÖ) a nagy vitát kiváltott, úgynevezett iszlámtérkép végleges visszavonását – tudósított ma a Kurier című osztrák napilap.


A levelet, melyet neves tudósok, művészek és ellenzéki képviselők is szép számmal aláírtak, ma délelőtt juttatták el a térképért felelős Politikai Iszlám Dokumentációs Központba, valamint az integrációs minisztériumba és a Bécsi Egyetemre. Az MJÖ a legaktívabb kritikusa a világhálón is elérhető iszlámtérképnek, már feljelentést is kilátásba helyeztek. Véleményük szerint a feltüntetett 623 muzulmán intézmény mindegyikét „egyetemes gyanúba keveri” a térkép. Támogatóik között szerepel többek közt a volt szociáldemokrata köztársasági elnök, Heinz Fischer, Farid Hafez politológus, valamint evangélikus, zsidó és katolikus ifjúsági képviseletek is. Heinz Gärtner, a Bécsi Egyetem professzora korábban arra figyelmeztetett: csupán idő kérdése, hogy erőszakos támadások történjenek az iszlám intézmények ellen is.

👉 A weboldal veszélyezteti az Ausztriában élő muszlimok biztonságát, mindenekelőtt azonban károsan hat az össztársadalmi és szociális békére, valamint az emberek együttélésére Ausztriában


– áll a nyílt levélben.

Sayfo Omar, a Migrációkutató Intézet és az Avicenna Közel-Kelet-kutatások Intézetének munkatársa korábban elmondta lapunknak, az európai muszlim közösségekben láthatóan erősödik az üldöztetés tudata, még akkor is, ha arányaiban az őket érő inzultusok messze elmaradnak például a zsidó közösségek tagjai elleni támadásoktól. A statisztikai adatok szerint tavaly több mint 1402 iszlámellenes támadást regisztráltak Ausztriában, 2019-ben pedig mintegy 1051 ilyen esetet jelentettek.

A konzervatív néppárti Susanne Raab integrációs miniszter két hete mutatta be újságírók előtt a politikai iszlám ellen meghirdetett programot, annak keretében pedig az ország úgynevezett iszlám-térképét. A térkép átfogó képet ad az Ausztriában tevékenykedő muzulmán szervezetekről, egyesületekről, hitközségekről és az őket képviselő fontosabb személyekről, illetve irányultságuk, kapcsolataik besorolásáról, továbbá rávilágít egyes szervezetek összefonódásaira a politikai iszlám ideológiájával, szervezeteivel és hálózatával. A tárcavezető azóta – elsősorban közösségi médiaplatformokon – több halálos fenyegetést kapott, és az Európa Tanács is felszólította Ausztriát, hogy vonja vissza a térképet. Időközben ideiglenesen fel is függesztették az iszlám-térképet, mindazonáltal nem a támadások miatt, hanem azért, hogy technikai módosításokat hajtanak végre az oldalon.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések