Ha a húsos ételek után zamatos főzelékre vágysz, a régimódi sárgaborsó-főzelék tökéletes választás.
A sárgaborsó-főzeléket könnyű úgy elkészíteni, hogy igazán ízletes legyen. Ha késhegynyi szódabikarbónát is teszel bele, hamarabb megpuhul. Ha esetleg van maradék sonkalé a fagyasztóban, abban főzd meg a sárgaborsót. Kínálhatod tükörtojással, de jól illik hozzá a sült hús, a fasírt és a pörkölt is.
Hozzávalók:
👉 50 dkg sárgaborsó
👉 1 db vöröshagyma
👉 2 gerezd fokhagyma
👉 1 db leveskocka
👉 2 evőkanál zsír
👉 2 evőkanál liszt
👉 2 teáskanál só
👉 1 teáskanál pirospaprika
👉 0.5 csokor petrezselyem
👉 bors
Elkészítés:
A sárgaborsót válogasd át, hideg vízben többször mosd át. Tedd egy lábosba, add hozzá a vöröshagymát és a fokhagymát, majd öntsd fel annyi vízzel, hogy jól ellepjen mindent. Ízlés szerint sózd, borsozd, morzsold hozzá a leveskockát, majd főzd puhára körülbelül 30 perc alatt.
Egy vastagabb falú lábosban forrósítsd fel a zsírt, majd szórd hozzá a lisztet. Ha réteslisztet használsz, kisebb az esélye, hogy csomós lesz. Kevergesd addig, amíg zsemleszínű nem lesz, majd add hozzá a pirospaprikát, húzd le a tűzről, mert gyorsan odakap, és öntsd fel két deci hideg vízzel. Dolgozd teljesen simára, majd csorgasd a sárgaborsóhoz, közben kevergesd. Forrald össze 10 perc alatt, majd petrezselyemmel megszórva kínáld.
0 Megjegyzések