Ha szeretnénk sokáig egészségesek maradni, akkor nagyon lényeges, hogy a tápláló ételeket részesítsük előnyben. Mitől is lesz tápláló egy étel? Attól, hogy magas az ásványi anyag- és vitamintartalma, illetve sok antioxidánssal, fehérjével és rosttal rendelkezik. Ezen kívül nagy mennyiségben vannak jelen bennük az egészséges zsírok. További előnyt jelent, ha biotermesztésűek, hiszen így nem tartalmaznak vegyszereket és GMO-mentesek. Cikkünkben most néhány tápláló ételt sorolunk fel.
Az egyik legértékesebb zöldség nem más, mint a brokkoli. Nagyon sok rostot tartalmaz, ezen kívül gazdag tárháza a vitaminoknak és az ásványi anyagoknak: leginkább A-, C-, K- és E-vitamint tartalmaz, de sok folsav, kálium, kalcium, vas, cink, réz is megtalálható benne.
A brokkoli nagy mennyiségben tartalmaz úgynevezett izocionátokat is. Ezek minden keresztesvirágú zöldségben, így a brokkoliban is jelen vannak, támogatják a szervezet méregtelenítő folyamatait, csökkentik a gyulladást, megakadályozzák bizonyos rákos betegségek kialakulását, biztosítják a hormonális egyensúlyt és csökkentik a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.
A hagyma gyulladáscsökkentő, vírusellenes és rákellenes vegyületeket tartalmaz. Fokozza az immunitást, védi a szívet és az érrendszert, szabályozza a vércukorszintet, fokozza a méregtelenítést és megakadályozza az alkoholos zsírmáj kialakulását.
A fokhagyma gyulladáscsökkentő, vírusellenes, antibakteriális és antimikrobiális hatásokkal rendelkezik. Pozitív tulajdonsága, hogy fellendíti az immunrendszert, és olyan vegyületeket is tartalmaz, amelyek csökkentik a vérnyomást és rákellenes hatással is rendelkeznek.
A quinoa egy gluténmentes, fehérjében rendkívül gazdag táplálék, amely növényi alapú fehérjékkel van tele és sok aminosav van benne, nem beszélve a rosttartalmáról. Ezek a tulajdonságok védelmet jelentenek az emésztőrendszer, a szív és az érrendszer számára. A quinoa antioxidánsokban is gazdag, illetve olyan ásványi anyagokban, mint például a cink, a magnézium, a mangán vagy a réz.
A lazac gyulladáscsökkentő omega-3 zsírsavakban gazdag. Ezen kívül D- és B12-vitamint, szelént, aminosavakat és kolint is tartalmaz. Egy speciális antioxidánsban is gazdag, ennek a neve asztaxantin, amely védelmet jelent az agy és az idegrendszer számára. A lazac pozitívan hat a szívre és az érrendszerre, valamint védelmet nyújt a 2-es típusú cukorbetegséggel szemben, de védi az ízületeket és a szem egészségét is segít fenntartani.
A tápláló ételek táborát gyarapítja a tojás. Nemcsak fehérjében, hanem kolinban is gazdag, ezek mind pozitívan hatnak az agyunk egészségére. A tojás gyulladáscsökkentő omega-3 zsírokban is bővelkedik, emellett D-vitamint is tartalmaz, melyek együttesen aktívan részt vesznek az immunitásunk fokozásában. A tojás A-vitaminban is bővelkedik, ami jót tesz a szem és a bőr egészségének, illetve segít az energiaszint növelésében is.
A bogyós gyümölcsök antioxidánsokkal, rostokkal, C-vitaminnal, mangánnal és rézzel vannak tele. Ezek a tápanyagok segítenek az agy egészségének növelésében, a rák elleni védelemben, a szív és az érrendszer optimális működésében, a vércukorszint egyensúlyának fenntartásában, illetve a látás javításában.
A gyermekláncfű zöld levelei antioxidánsokban és gyulladáscsökkentő vegyületekben gazdagok. Ez a gyógynövény fokozza az emésztést, elősegíti a méregtelenítő folyamatokat és a vércukorszint szabályozásában is aktívan részt vesz.
A fekete bab sok fehérjét és rostot tartalmaz, olyan tápanyagokkal van tele, mint például a vas, a magnézium és a folsav. Csökkentheti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát. Antociánokban és antioxidáns flavonoidokban is rendkívül gazdag, amelyek miatt gyulladáscsökkentő és vércukorszint-szabályozó tulajdonságokkal rendelkezik.
A kendermag nagyon sok értékes fehérjét és egészséges zsírokat tartalmaz, emellett gyulladáscsökkentő omega-3 zsírsavak tárháza is. A kender, csakúgy, mint a diófélék és a hüvelyesek, előnyös lehet a szívnek és az érrendszernek, illetve a bőr egészségét is segíti fenntartani.
A kelkáposzta, mint sötétzöld leveles zöldség nagyon tápláló, sok rostot, C- és B-vitamint, vasat, magnéziumot, omega-3 zsírsavakat és kalciumot tartalmaz. Antioxidánsokban és gyulladáscsökkentő vegyületekben is gazdag. Ezek segítenek kivezetni a szervezetből a felesleges ösztrogént és így csökkentik a rákos betegségek kialakulásának kockázatát.
0 Megjegyzések