Azt szokták mondani, a májusi eső aranyat ér, de az utóbbi napok időjárása már mindannyiunk idegeire megy. Borongós, nyirkos, esős időjárás jellemzi az utóbbi napokat, ami a hangulatunkra is erősen rányomja a bélyegét.


Hogy meddig kell még ezt a szomorú időjárást elviselnünk: Pártai Lucia meteorológus elmondta nekünk.

„Csütörtökön erős északi szél, borult ég és szórványosan, de sokfelé előforduló, helyenként kiadós esők jellemzik majd az időjárást. Ennek maximum csak az allergiások örülhetnek, hiszen ilyenkor csökken a pollenkoncentráció is, de kitartás, már nem kell sokáig várni a szebb, naposabb időre” – mondta Pártai Lucia, aki hozzátette: ma várhatóan az ország keleti felén hullik a legtöbb csapadék. Erős lesz a szél is, a legerősebb széllökések 60-75 km/óra körüliek lesznek.

Délutánra a középső országrész kivételével továbbra is erős, olykor viharos, akár 50-70 km/órás északi szélre számíthatunk, de a jó hír az, hogy nyugaton csökkenni, vékonyodni kezd majd a felhőzet, ritkulnak az esők. Itt-ott előbukkanhat a nap is, de szórványosan még kialakulhat zápor, sőt, egy-egy zivatargóc is.

Pártai Lucia nyugalomra int minket, már nem kell sokáig várnunk a jó időre!

Bár az ország középső és keleti térségben még estig folytatódik a borongós, esős idő, amit változó erősségű záporok és egy-egy zivatar is kísér majd, estére már az ország keleti részén is ritkul, majd megszűnik a csapadék.

„Nyugat felől egyre nagyobb terület felett szakadozik fel a felhőzet. Mérséklődni kezd a szél is, de azért helyenként még erős lökések kísérik az északi szelet. A jó hír azonban az, hogy éjszaka csillagfényes, derült idő várható. A szél fokozatosan tovább gyengül”

– mondta Pártai Lucia, aki azt is elárulta, hogy ugyan a holnap hajnal még hűvös és párás lesz, de pénteken már eltehetjük az esernyőinket, hiszen változóan napos, kellemes hőmérsékletű idő lesz átmeneti felhősödésekkel, eső pedig egészen szombat reggelig nem várható.

Volt, hogy jégeső is hullott

"Sokszor csapadékos a május, sőt, pont a mai napon, 1481. május 20-án Magdeburgban hatalmas erejű jégeső volt. Tojás nagyságú jégdarabok hullottak, az esőtől pedig kiöntött az Elba és Moldva folyó, hatalmas károkat okozva” – mondta a meteorológus.