A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Szemünk védelme fontos


Manapság sokan dolgoznak irodában. Sokat ülünk a számítógép előtt, ami lássuk be, nem igazán tesz jót a szemünk egészségének. A szemünket óvni kell, viszont dolgozni is szükséges, így egyet tehetünk: betartunk néhány szabályt és olyan kiegészítőket fogyasztunk, amelyek a szem egészségét hivatottak fenntartani.


Annak érdekében, hogy a szemünk annak ellenére is egészséges maradjon, hogy sokat ülünk a számítógép előtt, mindenképpen fontos, hogy kényelmes irodai környezetet teremtsünk. Ezt ergonomikus asztal és szék segítségével érhetjük el.

Fontos, hogy a számítógépet kényelmesen nézzük, ne hajoljunk előre, mert ezzel nemcsak a szemünknek, de számos testrészünknek is ártunk.

A jó világítás is lényeges. Az ember számára a természetes fény a legjobb, de ha fel kell kapcsolni a lámpát, akkor ügyeljünk arra, hogy ne tükröződjön a fény a monitoron. Ma már vannak tükröződésmentes képernyővédők, így érdemes ilyen monitort választani, hiszen ezzel is óvjuk a szemünket.

A szemünk egészségét úgy is védhetjük, ha nem egyfolytában csak a monitort nézzük, hanem néha tartunk egy kevés szünetet és ilyenkor megtornáztatjuk a szemünket úgy, hogy 10-10 másodpercig más pontokra fókuszálunk az irodában.

A jó látás felbecsülhetetlen, hiszen ezzel is javul az életminőségünk. Ahhoz, hogy a szemünk sokáig egészséges maradjon, antioxidánsokra is szüksége van, hiszen ezek a vegyületek jelentősen javítják a hatékonyságát és támogatják az optimális működését. Számos tanulmány számolt be arról, hogy a C- és az A-vitamin, a lutein, a zeaxantin és a cink jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy csökkenjen  a szembetegségek kialakulásának kockázata.

A lutein és a zeaxantin például antioxidáns hatású karotinoidok, amelyek támogatják az egészséges szem és az éleslátás fenntartását. A karotinoidok csökkentik a szem retinájában található receptorok károsodását. Főként a zöld leveles zöldségekben, a sárga színű gyümölcsökben és zöldségekben találhatók meg nagyobb mennyiségben.

Két másik antioxidánsra, vitaminra is szüksége van a szemünknek, ez a C- és az E-vitamin. Az E-vitamin csökkentheti a szemben a szabad gyökök okozta káros hatások kialakulását. Ásványi anyagok közül pedig a cinknek van kiemelkedő szerepe, amely támogatja a retina egészséges működését.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések