A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Az Amazonnak adott igazat az Európai Bizottság ellenében az EU Bírósága


Nem részesítette jogellenes állami támogatásban az Amazont Luxemburg az Európai Unió Bírósága szerint, amikor engedte a techóriás számára hogy adózatlanul csoportosítson át tőkét a cégcsoporton belül.


Szerdai ítéletében az Európai Bíróság a világ egyik legnagyobb techcégének javára ítélve kimondta, hogy, hogy az Európai Bizottság jogellenesen minősítette illegális állami támogatásnak a luxemburgi kormány és az Amazon (pontosabban az Amazon EU, továbbá az Amazon Europe Holding Technologies) között köttetett adóalkut.

Margrethe Vestager versenyjogi biztos korábban azzal vádolta meg az amerikai kereskedelmi óriást, hogy

az Amazon illegális alkut kötött a luxemburgi miniállam kormányával, így sokkal kevesebb adót fizet, mint a versenytársai.

Ezért az Európai Bizottság ezért 2017-ben arra kötelezte az online kereskedelmi platformot, hogy fizessen meg nagyjából 250 millió eurónyi összeget Luxemburg számára. Az Európai Bizottság a szokásos piaci ár elvére alapította döntését. A szokásos piaci ár az az ár, amelyet egyébként egymástól független gazdálkodók egymás között, hasonló körülmények között megállapított feltételekre tekintettel szoktak megállapítani.

A Bizottság érvelése szerint 2006. májusa és 2014. június között a luxemburgi nagyhercegség engedte a tech óriás számára, hogy adózatlanul csoportosítson át tőkét az Amazon Europe Holding Technologies és az Amazon EU között. Ezzel elvileg Luxemburg jogellenes adókönnyítést tett lehetővé az Amazon számára, ugyanis így a techóriás profitjának háromnegyedét adómentesen transzferálhatta.

Ehhez képest a Bíróság most azt mondta ki, hogy a Bizottság nem volt képes bizonyítani, hogy az Amazont ért kedvezmény valójában jogellenes adókönnyítést valósít meg.

„Az Európai Bizottság döntését teljes egészében meg kell semmisíteni”

– áll az ítéletben.

Az Amazon üdvözli a döntést, és nyilatkozatban rögzítette, hogy az „teljes mértékben összhangban van azzal a céges gyakorlattal, miszerint az Amazon betart minden rá vonatkozó jogszabályt, és hogy mindeközben nem részesül különleges elbánásban.” Az Amazon örömét fejezte ki továbbá amiatt, hogy az Európai Bíróság mindezt nyilvánvalóvá tette, és hogy a cég a továbbiakban a fogyasztói igények kielégítésére összpontosíthat.

Tavaly az Apple hasonló módon nyert az Európai Bizottság ellen egy olyan ügyben, amely amiatt indult, mert a Bizottság 2016-ban arra kötelezte a számítástechnikai társaságot, hogy fizessen meg Írország részére 13 milliárd eurót.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések