A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

A vas energiát biztosít a szervezetünk számára


Az emberek sokat dolgoznak, hiszen manapság minden olyan bizonytalan. A munkahelyünkön még akkor is erőn felül kell teljesítenünk, ha már hónapok óta nem voltunk szabadságon, hiszen dolgozni kell, sokszor még akkor is, ha csak kevés az energiánk és kimerültnek érezzük magunkat.


Lehet, hogy a fáradtságnak csak annyi az oka, hogy a szervezetünk tápanyaghiányban szenved. A vas az egyik olyan ásványi anyag, amely energikussá tehet bennünket és a vashiány lehet az oka annak, ha mindig fáradtnak érezzük magunkat és csak kevés az energiánk.

A vasnak nagyon sok testi funkcióban kiemelkedő a szerepe, többek között részt vesz a hemoglobin-termelésben. A vérben történő oxigénszállításért a hemoglobin felel. Az oxigénnek nagyon fontos szerepe van, hiszen energiával látja el a test sejtjeit és szöveteit. Amennyiben a testünkben nem kering elegendő oxigén, gyakran érezhetjük magunkat kimerültnek és fáradtnak.

A vashiány nagyon gyakori probléma, különösen a nőket fenyegeti, ami leginkább a menstruáció időszakában jelentkezik. A hiányállapot várandós nőknél és szoptató anyáknál is megjelenhet, illetve kritikus a szülés utáni állapot is.

Léteznek olyan betegségek, amelyek szintén csökkentik a vas szintjét a szervezetben. Ilyen például a gyulladásos bélbetegség, a fekélyes vastagbélgyulladás, illetve a Crohn-betegség.

Manapság sokan lesznek vegánok vagy vegetáriánusok. Az étrendjükben azonban kevés olyan táplálékok szerepel, melyek vasat tartalmaznak, ez pedig hosszabb távon szintén vashiányos állapotokat eredményezhet.

A vashiánynak számos tünete van, akár a fáradtság, az energiahiány, a kimerültség, az állandó álmosság, de megjelenhet gyors szívverés és légszomj is. Az is kísérő tünet lehet, ha elvékonyodik a haj, törékenyé válik a köröm, és fakó lesz a bőr. Ezen szemben, ha elegendő vas van a szervezetünkben, szépek lehetünk, hiszen ez az ásványi anyag aktívan hozzájárul a bőr, a haj és a köröm egészségéhez is.

A vashiány megállapítása az orvos feladata, amit laborvizsgálatok igazolnak, hiány esetén az orvos felírhat vaskészítményt. Tudni kell azonban, hogy a vas akkor szívódik fel a legjobban, ha C-vitamint is fogyasztunk mellé. Érdemes minél több vasban gazdag ételeket fogyasztani, leginkább a zöld leveles zöldségek, a spenót, a lencse és a vörös hús bővelkedik vasban.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések