Nemcsak hazánkban, hanem világszerte nagyon sokan szenvednek szívbetegségben. Ezen belül is a szívkoszorúér-betegség az egyik vezető szívbetegség azon a bizonyos képzeletbeli listán. Ez azért is alakul ki, mivel az artériákban keletkezett plakk miatt beszűkülnek az erek és voltaképpen érelmeszesedés következik be, amely először csak lassítja a véráramlását, majd jelentősen korlátozza azt, de az erek el is záródhatnak, mivel vérrög keletkezik. Az artéria elzáródása okozza a vérrögképződést, ami hozzájárul az életveszélyes stroke és szívroham kialakulásához.
A hagyományos kínai orvoslás már évszázadok óta alkalmazza a fokhagymát a különféle szív- és érrendszeri problémákra. A fokhagymával kapcsolatban is végeztek kutatásokat és megállapításra került, hogy csökkenti, de akár meg is szüntetheti a plakkképződést az erekben, és ezzel az érelmeszesedés kockázata jelentősen lecsökken.
A fokhagyma jellegzetes illatát az allicin adja, de nem csupán illatáért felelős, hanem a gyógynövény jótékony tulajdonságait és voltaképpen a gyógyító erejét is ennek a bioaktív vegyületnek köszönhetjük.
A kutatások azt mutatják, hogy a fokhagyma nemcsak a koleszterinszint és a magas vérnyomás csökkentésében vesz aktívan részt, hanem a koszorúerekben kialakult plakkképződést is csökkenti, ezzel minimalizálódik a koszorúér-betegség kialakulásának esélye.
A fokhagymával és a fokhagymakivonattal kapcsolatban tehát bebizonyosodott, hogy jelentősen képes lelassítani az érelmeszesedést és a progresszióját, így a korai szakaszban lévő szívbetegség akár vissza is fordítható.
A magas vérnyomás nagyon veszélyes, hiszen a szívbetegségek kialakulásáért nagy mértékben ez tehető felelőssé. A magas vérnyomás és a magas koleszterinszint együttesen nagyon negatívan hat az erek és így a szív egészségére is. Az is bebizonyosodott, hogy a fokhagyma mind a szisztolés, mind a diasztolés vérnyomás csökkentésében is segítségünkre lehet.
A fokhagymát egy csodaszernek is nevezhetjük, hiszen csökkenti az artériák merevségét, normalizálja az összkoleszterin szintjét, és ezen kívül a vérlemezkék összetapadását is megakadályozhatja, amivel jelentősen csökkenhet a vérrögképződés kialakulásának kockázata.
0 Megjegyzések