A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

5 egészséges liszt, amit építs be a diétába, ha fogyni akarsz: sokáig jóllakott leszel


Finomliszt helyett öt egészséges alternatívát mutatunk.


Aki életmódváltásra adja a fejét, annak első körben a fehér lisztnek kell búcsút intenie, hiszen amellett, hogy nagy mennyiségben károsan hat az egészségre, a fogyókúrát is szabotálja.

A finomlisztről sokak számára nehéz lemondani, hiszen ki ne kívánna meg néhanapján egy illatozó péksüteményt vagy egy foszlós kalácsot. Ám magas kalóriatartalma ellenére nem nyújt hosszas teltségérzetet, és jóval tartalmatlanabb, mint teljes kiőrlésű társai, mivel a gyártási eljárás során a búzaszemeket nemcsak megőrlik, de eltávolítják közülük az élelmi rostokban, fehérjében, tápanyagokban gazdag csírát, a korpát is, így rostszegény lisztet kapnak.

Szerencsére ma már egyre több olyan liszt kapható, amivel könnyen helyettesítheted a fehéret, miközben értékes rostokkal és tápanyagokkal látod el a szervezetedet.

Tönkölybúzaliszt

A tönkölybúzaliszt fehérjetartalma felülmúlja a hagyományos búzafinomlisztét. Aminosavakat, valamint olyan vitaminokat és ásványi anyagokat is tartalmaz, mint a teljes B-vitamin-csoport, amely hozzájárul a szervezet anyagcsere-folyamatainak optimális működéséhez, valamint szerepe van a makrotápanyagok, a fehérjék, zsírok, szénhidrátok lebontásában. Található benne továbbá réz, kalcium, magnézium és foszfor. Kiváló alapanyag kenyerekhez, sós süteményekhez, de levesekhez, mártásokhoz is használható sűrítésképp. 100 grammja 338 kcal-t tartalmaz.


Zabliszt

Nem véletlen, hogy a fogyókúrázók előszeretettel fogyasztják a zabpelyhet a reggeli müzlijükben, kásájukban. A zabpehely vagy a zabliszt kiváló prebiotikum, amely segít a bélflóra helyreállításában azáltal, hogy serkenti a jótékony baktériumok szaporodását a bélfalon. Magas rosttartalma révén támogatja az emésztést, hosszas teltségérzetet biztosít, valamint nem okoz nagy kilengéseket a vércukorszintben. Sütéshez, főzéshez, kenyerek készítéséhez használható. 100 gramm 404 kalóriát tartalmaz.

Teljes kiőrlésű rozsliszt

A rozsszem mellett a rozs megtisztított héját, a korpát is megőrlik, így válik ez a liszt természetes módon rostban, ásványi anyagokban, rézben, vasban, cinkben és E-, B-vitaminokban gazdaggá. Élelmi rostjai révén sokáig biztosítja a teltségérzetet és az emésztés megfelelő működését. Főként kenyerek készítéséhez javasolt, a sütemények tésztái a rozsliszttel tömörebbek lesznek. 100 grammja 350 kcal-t tartalmaz.

Barnarizs-liszt

A barnarizs-lisztnek magas B-vitamin-, vas-, folsav-, szelén-, mangán- és magnéziumtartalma van, sokrétűen felhasználható, könnyű vele dolgozni, és gluténmentes diéta során is fogyasztható. Sütéshez, főzéshez egyaránt használható, de levesek, főzelékek sűrítésére is jó, és panírozni is lehet vele. Háromszor annyi rostot tartalmaz, mint a hagyományos, fehér változata, így remek kiegészítője lehet a fogyókúrának. 100 gramm 366 kcal-t tartalmaz.

Mandulaliszt

A gluténmentes mandulaliszt a paleokonyha népszerű hozzávalója, magas rost- és fehérjetartalma miatt azoknak is remek választás, akik kevésbé szeretik a húsféléket, vagy vegetáriánusok. Egészséges zsírokban gazdag, ezekre a diéta során is szüksége van a szervezetnek, szívvédő hatásuk van, és csökkentik a rossz LDL-koleszterin szintjét. Leginkább süteményekhez, kekszekhez, tortákhoz használják, de ínycsiklandó kenyér is készülhet belőle. 100 grammja 607 kalóriát tartalmaz.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések