A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Székely (G)asztronouták versenyeznek Felcsúton


Husz éve élek kint Magyarországon (ahogy odahaza mondják Magyarba), de gyakran járok vissza a szülőföldemre és figyelem az otthoni mozgásokat. Ha megfordulok Udvarhelyen, sosem mulasztom el, hogy egy jó kiadósat ne egyek, keresve a régi nagyanyáméktól megszokott ízeket és a vendéglőket.

Azt vette észre, hogy sokat fejlődött ám a székely gasztronómia az utóbbi években. Ezért is voltam kíváncsi egy volt közismert rádiós, Balázs Árpád közösségi oldalán megjelent bejelentésre, miszerint két székely gyerek is megméretkezik egy magyarországi versenyen.

Hát igencsak fel kell kössék a gatyájukat, gondoltam magamba, hiszen idekint nagyon erős a mezőny, s egy lóhosszal előbbre is tartanak a magyar szakácsok, akik nagyon sokan nemzetközi hírnévre tettek szert.

Az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete (ÉTREND) a Felcsúti Letenyey Lajos Gimnázium Szakgimnázium és Szakközépiskola együttműködésével, és a Nemzeti Élelmiszer-lánc Biztonsági Hivatal (NÉBIH) szakmai partnerségével 2021. évben negyedik alkalommal hirdette meg a „Magyarország étele” nevű, élőmunkás meleg konyhai szakácsversenyt.

Megtudtam, hogy a verseny ötletét egy Séf című könyv adta, mely kiválóan rávilágított arra, ha a gyökereinket megtagadjuk, akkor milyen lesz a gasztronómiánk? Sokan kutatták már, hogy milyen volt a korabeli magyar konyha, s az egész verseny egy kicsit erre a hagyományos szemléletmódra is épít.

Ezen felül a versenynek nemzetegyesítő célja van, átfogja az egész Kárpát-medencét, így az idén is itt voltak a határon túliak. Nem szeretem ezt a kifejezést, de kell egy kis idő míg kikopik a szóhasználatunkból.

A pályamunkákkal szembeni elvárás az volt, hogy egy átlagosan felszerelt konyhán, nagy mennyiségben is elkészíthetők legyenek az ételek. A nettó bekerülési alapanyagköltség adagonként legfeljebb 1500 forintban volt meghatározva.

Arra voltam kíváncsi, hogy mit főztek a székelyek. De azt mondják, csak a végén közlik, mert nagyon szigorú szabályok alapján zajlik a verseny.

Balázs Hunor és Bándi Domokos kemény fába vágta most a fejszéjét. Helyesen döntöttek, hisz mindkettőnek gyakran lehetett hallani a nevét az elmúlt években.

Ha jól tudom Hunor már romániai szinten is megcsillogtatta a tehetségét, két országos rendezvényen. Domokos leginkább a gyümölcs és zöldség szobrászatban jeleskedett. Úgy látszik megtalálták egymást. Mind a ketten sok vizet zavartak mostanában székelyudvarhelyen a tehetségükkel.

Volt idő, amikor a Gondűzőben készített Gordon Blau-re esküdtem, finom volt a Pethő Étterem pisztrángja is, Gizi néni túrós puliszkája s a csorba leves a Gál vendéglőben. Mindenütt valami jóval rukkoltak elő, de jöttek a fiatalok, újragondolták és megreformálták a konyhát.

Hunor a Pávakertben robbantott, ahol teljesen újszerű ételekkel jelentkezett, Domokos az Aeroba tálalt másképpen. Jártam mindkettőben és jól falatoztam. Jó volt a konyha.

Három napja várom a helyi sajtót, hogy beszámoljon az eseményről, de a magyar tulajdonban lévő médiának még nem érte el az ingerküszöbét a verseny. Pedig megtisztelő ott lenni a legjobb tizenkettő között a döntőben... 

A zsűriben is rangos szakácsok foglalnak helyet.

• Varga Károly Zsűrielnök – A 48 étterem konyhafőnöke. Többszörös olimpiai-, Európa-, és világbajnok. A Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt birtokosa.
• Endrédi Zsolt – Mesterszakács. az art’otel Budapest konyhafőnöke
• Kovács Levente – Bártfai vendéglő konyhafőnöke
• Müncz Gábor – Executive Chef, Danubius Hotel Gellért
• Németh László – Executive Chef, Hunguest hotel Aqua Sol
• Tóth Zoltán – Executive Chef, Danubius Hotel Hélia
• Varga Gergely – Mesterszakács, szakoktató, a fehérvárcsurgói Károlyi Kastély konyhafőnöke

Szorítok a fiúknak, hogy sikeresek legyenek, mert megállták a helyüket a középdöntőben, egy kis szerencsével győztesek is lehetnek.

Azt beszélik az otthoniak, hogy mind a ketten Farkaslakán folytatják a szakmát, a Kotyogó Étteremben. Magasan a legjobbak a környéken, igazi gasztronouták.

Legközelebb ott ebédelek. Addig is sok szerencsét és sok sikert kívánok!

Bencze Attila

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések