A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

1998 óta nem történt ilyen tragédia: Több kisgyerek is meghalt az olasz sífelvonó-katasztrófában


Döbbenetes tragédiába torkollt a hétvége: tizennégyen vesztették életüket Észak-olaszországban, miután leszakadt egy turistákat szállító drótkötélpálya egyik kabinja. A Stresa nevű település és a Mottarone-hegy között működő pálya kabinja eddig ismeretlen körülmények között zuhant a 20 méteres mélységbe, végül a hegyoldalon végiggurulva, mintegy száz méter után állt meg.

– Nagyon meredek volt a lejtő, így a drótkötélpálya kabinja egy darabig bukdácsolt, mielőtt megállt volna néhány fának ütközve – idézte az egyik szemtanú szavait a Daily Mail.

Bár a hírek eleinte nem pontosan közölték az áldozatok számát, mostanra kiderült, hogy tizennégyen haltak bele a zuhanás következményeibe. Egy kilenc és egy ötéves gyermeket mentőhelikopterrel szállítottak a torinói kórházakba, de egyikük közben elhunyt. A másik gyermek életéért még küzdenek.

A mentési munkálatok miatt a mintegy 1420 méteres magasságban lévő Mottarone-hegyre vezető összes utat lezárták, a tűzoltócsapatok pedig a becsapódást követően azonnal megkezdték a kutatást.

Az olasz miniszterelnök, Mario Draghi részvétét fejezte ki az elhunytak hozzátartozóinak és bejelentette, hogy bizottságot hoz létre a katasztrófa kivizsgálására, amely valószínűleg újból felveti az olasz közlekedési infrastruktúra minőségével és biztonságával kapcsolatos kérdéseket.

Ezzel kapcsolatban egyelőre annyit lehet tudni, hogy a karanténintézkedések miatt a függővasutat hosszú hónapok után április 24-én helyezték ismét üzembe, karbantartásra pedig utoljára 2014 és 2016 között kerítettek sort. Az utolsó komolyabb incidens még 2001-ben történt itt, amikor negyven turistát kellett kimenekíteni egy elakadt egy kabinból.

Tragikus elhanyagoltság

A május 23-án történt baleset Olaszország legsúlyosabb kötélpálya-katasztrófája 1998 óta, amikor egy alacsonyan szálló amerikai katonai repülőgép átvágta egy sífelvonó kábelét a Dolomitokban található Cavalese-ben, 20 ember halálát okozva.

Elhanyagoltság miatt viszont már máshol is történtek balesetek az országban. 2018-ban 43 ember halt meg, amikor a genovai Morandi híd az elmaradt karbantartások miatt összeomlott. 2009-ben egy gázt szállító tehervonat siklott ki a Lucca melletti Viareggio állomáson, és felrobbant, 32 ember halálát okozva. A történtekért a vonat rosszul karbantartott tengelyeit okolták.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések