– Tajvan a végsőkig fog harcolni egy kínai támadás esetén – jelentette ki ma Joseph Vu tajvani külügyminiszter. A tárcavezető úgy fogalmazott: a pekingi vezetés vegyes jelzéseket küld azzal, hogy kiegyezésre törekvését hangsúlyozza, miközben katonai megfélemlítést alkalmaz. 

Vu megjegyezte, hogy tíz kínai harci repülőgép sértette meg Tajvan légterét hétfőn, és Peking egy hadgyakorlaton a sziget partjainál vetett be egy repülőgép-hordozót és kísérőhajóit. – Kétségkívül készek vagyunk megvédeni magunkat. Háborút fogunk vívni, ha erre kényszerülünk, és ha az utolsó napig kell védekeznünk, azt fogjuk tenni – mondta Vu újságíróknak nyilatkozva.

A tajvani védelmi tárca tegnapi közlése szerint

👉 a nap folyamán 15 kínai harci repülőgép, köztük 12 vadászgép hatolt be a sziget légterébe.


A kínai haditengerészet kedden közölte, hogy „rutinszerű” hadgyakorlatot tart Tajvannál repülőgéphordozó-rajával. Hozzátette, hogy a jövőben rendszeresen fognak tartani hasonló hadgyakorlatokat.

Az amerikai haditengerészet pedig ma arról számolt be, hogy

👉 a John S. McCain nevű amerikai romboló „rutin” átkelést hajtott végre a Tajvani-szoroson.


Az amerikai haditengerészet szerint a romboló jelenléte mutatja, hogy az Egyesült Államok elkötelezett az indiai- és csendes-óceáni térség hajózási szabadságának szavatolása mellett. Az Egyesült Államok a legtöbb országhoz hasonlóan nem tart fenn hivatalos diplomáciai kapcsolatokat Tajvannal, ugyanakkor hallgatólagosan garantálja a sziget biztonságát a helyi vezetés legnagyobb fegyverbeszállítójaként.

Megfigyelők szerint a történések a térségbéli feszültség kiéleződését jelzik.