A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Moszkva egyelőre nem küldi vissza nagykövetét Washingtonba


Valószínűleg nem tér vissza a közeljövőben washingtoni állomáshelyére Anatolij Antonov orosz nagykövet – jelentette ki Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes szerdán a RIA Novosztyi hírügynökségnek nyilatkozva. 

– Ez nem a közeli napok kérdése – nyilatkozott Antonov visszatérésének perspektívájáról a helyettes tárcavezető. Mint mondta, az orosz fél annak függvényében fog dönteni az időpontról, hogy milyen amerikai lépések történnek a kétoldalú viszonyban.

👉 – Arra várunk, hogy az Egyesült Államokban jelét adják legalább a kapcsolataink viszonylagos normalizálására való törekvésnek


– tette hozzá.

Az orosz diplomácia washingtoni misszióvezetője március 21-én tért vissza Moszkvába konzultációra, miután

👉 Joe Biden amerikai elnök egy televíziós interjúban igenlően válaszolt arra a kérdésre, hogy gyilkosnak tartja-e orosz hivatali partnerét, Vlagyimir Putyint,


és azt mondta, hogy megfizet az amerikai elnökválasztásba való beavatkozásért, amivel Washington korábban az orosz elnököt vádolta. Antonov, aki a parlamentben és több minisztériumban részt vett a kétoldalú viszony megvitatásában, azt hangoztatta, hogy

👉 az Oroszországgal való rendszerszerű szembenállás az amerikai politika alapját képezi.


A nagykövet hangot adott álláspontjának, miszerint a jelenlegi amerikai kormány nem kívánja „eltakarítani a beomlásokat” a kétoldalú kapcsolatok útjából. Az orosz külügyminisztérium közölte: érdekelt a kétoldalú kapcsolatok visszafordíthatatlan romlásának megakadályozásában és a zsákutcából való kivezetésében, ahová Moszkva szerint Washington hibájából került.

Rjabkov szerint az Egyesült Államok Ukrajnával kapcsolatos magatartása kizárja, hogy Washington bekapcsolódjon a Donyec-medencei rendezésről a normandiai formátumban – Oroszország, Ukrajna, Németország és Franciaország részvételével – folytatott egyezkedésbe. Korábban ukrán részről megfogalmazódott Washington és Varsó bevonásának igénye.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések