Napirend előtti felszólalásában Csárdi Antal, a kormány gazdaságvédelmi programját kritizálta. Az LMP képviselője szerint Magyarországon a munkavállalók mindössze három százaléka jutott hozzá a bértámogatáshoz, ami 155 ezer embert jelent, amelyre 62 milliárd forintot költöttek.


A képviselő szerint a gazdaságvédelmi alapból nem kellett volna számos projektre költeni, ezek között említette a Liget-projektet, a Pénzügyminisztérium elköltöztetését, a gödi ipari park fejlesztését, de kifogásolta, hogy a válság idején a Magyar Nemzeti Bank 2,9 milliárd forintért vásárolt festményeket, hogy támogassa a magyar kultúrát. – Matolcsy György úgy kezeli a rendelkezésére álló forintokat, mintha az a saját pénze lenne – mondta Csárdi.

👉 Válaszában Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkára felidézte, hogy a baloldalnak 2010 előtt már volt lehetősége megcsillogtatni a tudását a válságkezelés kapcsán, és az eredmény katasztrófa lett.


– 2010-re Magyarország a csőd szélére került, a munkanélküliség a csúcson volt, az embereket a devizahitelekbe kergették bele, soha nem látott mértékű lett a munkanélküliség – emelte ki.

Az államtitkár arra is emlékeztetett, hogy korábban már többször beszélt a kabinet bértámogatásról, ami a tegnapi ülésnapon is szóba került. – A tények nem azt mutatják, amiről ön beszélt. A bértámogatások célja, hogy minél több munkahelyet meg tudjunk védeni. Ön egyetlen elemet emelt ki, de ezt már tegnap is elmondtam, hogy itt sem stimmelnek a számok.

👉 Kétszázezer embernek nyújtottak segítséget a bértámogatással, és ehhez jön hozzá az ágazati bértámogatás, amely további százötvenezer emberhez – azaz 25 ezer vállalkozáshoz – jutott el.


Hozzátette: a kutatás-fejlesztés területén 37 ezer munkavállalónak adtak további bérkiegészítést.

– Ön nem a tényeket sorolta, hanem politikai hisztériát szeretne kelteni – emelte ki az államtitkár. Schanda Tamás szerint nemcsak a bértámogatással segítettek a vállalkozásokon, a bértámogatáson kívül hitelmoratóriumot hirdetett a kormány, amely miatt 2021. június 30-ig nem szükséges a törlesztőrészleteket fizetni, ez 15 hónapnyi könnyítés. Az intézkedés 1,6 millió család megélhetését és félmillió cég működését védi.

👉 – Ha önökön múlik, sem bértámogatás, sem hitelmoratórium nem lenne. Mikor lehetősége lett volna a Parlamentben támogatni ezen programokat, ön nemmel szavazott – emlékeztetett Schanda Tamás.