Hirdessen itt

Orbán Balázs: Példátlan mennyiségű pénz kerül a felsőoktatásba


Az Országgyűlés csütörtöki ülése napirend előtti felszólalásokkal kezdődött. Elsőként Mellár Tamás, a Párbeszéd képviselője a felsőoktatás átalakításáról beszélt.


Felidézte Stumpf István, az átalakításért felelős miniszteri biztos szavait, aki szerint a cél, hogy az egyetemek képesek legyenek választ adni az átalakuló világrend kihívásaira. Mellár szerint azonban a reform nem erről szól, hanem „arról, hogy felkészülnek az 1500 milliárdos uniós pénzek lenyúlására”.

– A gyors kapkodás, amellyel a kormány igyekszik megszállni a tudományos életet, arról szól, hogy minél gyorsabban tudják elfoglalni az egyetemeket, azok vagyonát. A gyorsaság azt is bizonyítja, hogy abban sem bíznak igazán, hogy a választásokat meg tudják nyerni – fejtegette Mellár Tamás, és azt kérte, hogy a kabinet gondolja újra a reformot.

Válaszában Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára kiemelte:

👉 a magyar nemzetet a kultúra, az oktatás ügye tudja felemelni. – Szemben egy korábbi válságperiódussal 2008-ból, amikor az oktatás egy komoly elszenvedője volt a válságnak, most, a világjárvány alatt, Magyarország van olyan állapotban, hogy képes soha nem látott forrásokat tenni az oktatásba – fogalmazott.


Orbán Balázs rávilágított: az átalakításokkal kapcsolatban lehet az ellenzéknek ellenvéleménye, de az tény, hogy csak az EU-s forrásokból annyi forrást szánunk a felsőoktatásra, amit soha korábban. Nincs még egy olyan ország Európában, ami ennyit költene az uniós forrásból a felsőoktatásra, mint Magyarország. Az államtitkár azt is kiemelte, hogy az egyetemek olyan vagyonnal fognak rendelkezni, amely biztosítja autonómiájukat, fennmaradásukat a kormánytól függetlenül.

👉 – Lehet, hogy abban reménykednek, hogy a felsőoktatásban dolgozók és a diákok ellen fognak állni az átalakításoknak, de egyelőre ezek a politikai számításaik nem jöttek be. Minden modellváltó egyetemen a szenátus támogatta az átalakítást


– szögezte le Orbán Balázs, aki arra kérte az ellenzéket, támogassák az átalakítást.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések