A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Nemzeti tudáspark jön létre a Pázmány volt piliscsabai campusán


A Makovecz Campus Alapítvány megalapítása elsősorban azt teheti lehetővé, hogy a névadó által tervezett piliscsabai campus épületei a jövőben is a magyar kulturális és szellemi élet javára szolgáljanak.


A kormány április elsején sarkalatos törvényjavaslatban kérte az Országgyűlés egyetértését új jogintézmény kialakításához. A javaslatcsomag a felsőoktatási intézményeket fenntartók mellett további öt alapítvány, köztük a Makovecz Campus Alapítvány létrehozását kezdeményezte, amely kulturális, képzési, kutatási és tehetséggondozási feladatokat vállalt át az államtól – írta meg a Mandiner.

👉 A közérdekű vagyonkezelő alapítványok a mindenkori kormányzattól szervezeti, vagyoni és működési szempontból is függetlenül gondoskodhatnak a fiatal nemzedékek jövőjét meghatározó feladataik végrehajtásáról.


Az alapítvány alapítója Gulyás Gergely kancelláriaminiszter, a Miniszterelnökség vezetője lesz, ő nevezheti ki a kuratórium elnökét és tagjait, akiket a továbbiakban nem lehet elmozdítani, mert az alapító okiratban a javaslat szerint – az egyetemi és más hasonló intézményekhez hasonlóan – „gondoskodni kell arról, hogy az alapítói jogok teljes körének gyakorlására az alapítvány kuratóriuma kerüljön kijelölésre”.

„A nemzeti cél eléréséhez, közfeladat ellátásához szükséges tőkeerő biztosítása érdekében a javaslat legalább 600 millió forintos vagyonrendelést ír elő a most létrejövő alapítványok számára, melyeket végül a bíróságnak is nyilvántartásba kell vennie” – közölte az ITM. Az elhunyt építész, a Campus tervezőjének a nevét viselő alapítvány tulajdonába kerülő

👉 nemzeti tudásparkban a kormány javaslata szerint a magyar humán- és élettudományok fejlesztése, a Collegium Professorum Hungarorum és a Piliscsabai Collegium létrehozása, tehetséggondozási program működtetése és a pedagógus, egészségügyi és szociális kötelező ágazati továbbképzés zajlik majd.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések