– Lengyelországban csökken a koronavírus-fertőzések napi növekménye, de a kórházak terheltsége miatt április 18-ig meghosszabbítjuk a március végén hozott járványügyi korlátozásokat – jelentette be mai sajtóértekezletén Adam Niedzielski egészségügyi miniszter arra hivatkozva, hogy a húsvéti ünnepek után több betegre számítanak.


A vírusbetegek ápolására szolgáló kórházi kapacitások közel nyolcvan százalékban ki vannak használva, a helyzet különösen a dél-lengyelországi vajdaságokban feszült, Sziléziából például a betegeket a szomszédos lengyelországi régiókba kell szállítani. Sajtóértesülések szerint egyes kerületek közel jártak ahhoz, hogy elfogyjanak a lélegeztetőgépek a kórházakban. Niedzielski közleménye szerint tegnap több mint 34 ezer koronavírus-fertőzöttet ápoltak a kórházakban és már a háromezret is meghaladta a lélegeztetőgépen levők száma. A statisztikai adatok azt mutatják, hogy 3380-nál többen szorulnak kórházi kezelésre, mint egy héttel korábban.

👉 – A Lengyelországban jelentett koronavírus-esetek körülbelül kilencven százalékáért a Nagy-Britanniából elterjedt mutánsváltozat a felelős


– magyarázta a miniszter.A miniszter által bejelentett hosszabbítás a jelenleg zárva tartó plázákra, barkács- és bútoráruházakra, kulturális és sportlétesítményekre, a fodrászatokra és a kozmetikai szalonokra vonatkozik. Az óvodák és a bölcsődék továbbra is csak az egészségügyi személyzet gyermekeit fogadhatják be, az általános és középiskolákban folytatódik a távoktatás. Niedzielski lehetségesnek nevezte, hogy a legkisebb gyermekek még áprilisban visszatérnek a tanintézményekbe. A politikus továbbá reményét fejezte ki, hogy az oltási kampány a következő két hónapon belül „valódi akadállyá válik a járvány terjedésében”.

A mintegy 31 millió felnőttet, vagyis a Covid–19 elleni vakcinázásra jogosult lakost számláló Lengyelországban szerdáig több mint 6,6 millió oltást adtak be, ezen belül több mint kétmillió embert az alkalmazott vakcinák második dózisával is beoltottak. Bejelentések szerint a következő két hétben további több mint kétmillió vakcinát kapnak az oltóhelyek. A mai adatok szerint egy nap alatt mintegy 14 ezer új fertőzést mutattak ki, ami közel 18 ezerrel kevesebb, mint egy héttel ezelőtt volt. Kifejezetten a Covid–19 miatt egy nap alatt 158 ember, a Covid–19 és más betegségek együttes megléte miatt pedig 480 ember hunyt el. A halálozási adatok is valamivel alacsonyabbak, mint az előző hét azonos napján.