A koronavírus-járvány következtében ugrásszerűen megemelkedhet az agyi és a pszichés zavarok száma – hívták fel a figyelmet tudósok. Egy kutatás ugyanis kimutatta, hogy


👉 mintegy 236 ezer vizsgált amerikai páciens egyharmadánál, azaz harmincnégy százalékánál diagnosztizáltak mentális vagy neurológiai problémát a vírusfertőzést követő fél éven belül.


Tizenhárom százalékuknál legelőször fedeztek fel ilyen jellegű betegséget. A koronavírus miatt kórházi kezelésre szorult betegeknél pedig még ennél is magasabbak az arányok: összesen 46 százalékuknál jelentek meg agyi, valamint pszichés zavarok, és az esetek huszonhat százalékában először.Max Taquet, az Oxfordi Egyetem pszichiátere, a kutatás egyik vezetője kiemelte, hogy eredményeik azt mutatják: a koronavírus után gyakrabban fordul elő a pácienseknél az agyműködést vagy a pszichét érintő zavar, mint influenza vagy más légúti fertőzés után.

👉 A vizsgálat során leggyakrabban szorongást és depressziót figyeltek meg azoknál a betegeknél, akik átestek a koronavíruson: az esetek tizenhét és tizennégy százalékában.


Demencia és agyvérzés összességében ritkábban jelentkezett, ám ezeknek a betegségeknek is jelentős az előfordulási arányuk a kórházban kezelteknél. Az intenzív osztályra került páciensek hét százalékánál állapítottak meg agyvérzést és csaknem két százalékánál demenciát.

👉 – Bár a neurológiai és pszichiátriai rendellenességek egyéni kockázatai csekélyek, a hatás a teljes népességre nézve jelentős lehet


– jelentette ki az Oxfordi Egyetem professzora, Paul Harrison.

A tanulmány javaslata szerint az egészségügyi hatóságoknak fel kell készülniük a koronavírusból felépültek diagnosztizálására és kezelésére, mivel további vizsgálatok szükségesek. A kutatók továbbá arra hívják fel a figyelmet, hogy a vizsgált személyek családtagjairól kevés információ áll rendelkezésükre, ezeknek a begyűjtése pedig azért lenne fontos, mert számos pszichiátriai állapot örökletes.

👉 – A vizsgálat során azonosított rendellenességek közül több is krónikus vagy visszatérő betegség, ezért számíthatunk rá, hogy a koronavírus hatása hosszú évekig velünk lehet


– írja a tanulmány, amelyet a Lancet Psychiatry folyóiratban publikáltak.