Menesztette tisztségéből Jan Blatný cseh egészségügyi minisztert Andrej Babiš miniszterelnök, a szaktárca új vezetője Petr Arenberger, a prágai Vinohrady kórház eddigi igazgatója lett. Blatný tavaly szeptember óta vezette az egészségügyi minisztériumot, menesztését politikai döntésnek minősítette, amihez szerinte a kormányfőnek joga van.


A politikus Prágában adott sajtótájékoztatón elmondta, nem kérdezte a miniszterelnököt távozásának okáról: a kormányfő talán azért lépett így, mert úgy véli, hogy Csehország már túl van a járvány legnehezebb szakaszán.

👉 – A lelkiismeretem tiszta. Szakemberként igyekeztem dolgozni, és szakmai érvek, elemzések alapján dönteni


– jelentette ki Blatný, hozzátéve, hogy bár sokszor kellett nehéz döntéseket hoznia, mindegyiket a koronavírus terjedésének megelőzése érdekében tette.

A miniszter menesztése már több mint egy hónappal ezelőtt is felmerült, akkor Miloš Zeman államfő követelte a döntés meghozatalát arra hivatkozva, hogy szerinte a tárcavezető nem jó menedzser és hibás lépéseket tett. Az ellenzék azonban bírálta az elnök kijelentéseit és azt hangoztatták, hogy Blatný – aki korábban kórházigazgató volt – tisztességesen irányítja az egészségügyet, és szakmailag megalapozott döntéseket hoz. A cseh hírportálok továbbá arra is felhívják a figyelmet, hogy a politikus akkor lépett hivatalba, amikor a legsúlyosabb volt a járványhelyzet az országban és gyakorlatilag senki sem volt hajlandó vállalni az egészségügy összeomlásának megakadályozását.

👉 – Amennyiben Babiš nem meneszti Blatnýt, az negatív hatással lesz eddigi jó viszonyukra


– szögezte le a cseh elnök, aki időközben már az újonnan kinevezett egészségügyi miniszterrel is tárgyalt. A politikus közölte: a cseh kormánynak arra kell törekednie, hogy minél több vakcinát kapjon.Sajtóértesülések szerint Zeman leginkább azt kifogásolta, hogy Blatný nem volt hajlandó engedélyezni a koronavírus elleni kínai és orosz vakcinák használatát Csehországban, amiért az államfő nyíltan lobbizott. A hatályos törvények szerint ilyen szakmai ügyben a döntő szó az egészségügyi miniszteré.

👉 – Amíg én vagyok a minisztérium vezetője, addig Csehországban nem fognak használni olyan vakcinákat, amelyeket nem hagyott jóvá az Európai Gyógyszerügynökség


– hangsúlyozta több alkalommal is Blatný, aki a Babiš-kormány harmadik egészségügyi minisztere volt.

Csehországban már néhány hete lassul a járvány terjedése, és jelentősen csökkent a napi új fertőzések, elhalálozások száma és a kórházakra nehezedő nyomás is. Blatný még miniszterként bejelentette: a javuló helyzetre való tekintettel a cseh kórházak ötven külföldi covidos beteget hajlandóak fogadni kezelésre. Az országban tegnap 1425 új beteget jelentettek az egészségügyi intézmények és összesen 112 elhunytról számoltak be. A világjárvány kezdete óta pedig több, mint 27 ezren vesztették életüket a közel 10,7 milliós közép-európai államban, Csehország lakosságarányosan az élen jár a globális rangsorban.