A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Kinek az elhallgattatási kultúrája?


A 444.hu szerint nincs rosszabb a hazai jobboldali cancel culture-nél, de Petry Zsolt esete mást üzen


Petry Zsolt, a Hertha BSC kapusedzője azonnal távozni kényszerült a klubtól, miután lapunknak adott interjújában elmondta: nem ért egyet az európai bevándorláspolitikával. A szakembert már homofóbiával is megvádolták annak kapcsán, hogy szerinte csak indulatokat kavart fel, amikor Gulácsi Péter kiállt a homoszexuálisok és transzvesztiták mellett, és ő maga nem keltett volna ilyen indulatokat. Eközben pont a napokban forgatott egy videót arról a liberális 444.hu hírportál, hogy itthon fejek hullanak a véleménydiktatúra miatt, miközben a kormány hülyeségeket beszél, amikor azt emlegeti, hogy nyugaton embereket vegzálnak a véleményük miatt.

Petry Zsolt munkáját mindig is nagyra értékeltük a Hertha kötelékében eltöltött évei alatt. Segítőkész, toleráns és nyitott embernek ismertük meg, aki sosem tett homofób vagy idegengyűlölő megnyilvánulásokat. Ezúton szeretnénk köszönetet mondani Petry Zsoltnak az elvégzett munkáért, és minden jót kívánunk neki a jövőben – idézi a Hertha BSC honlapján megjelent írás Carsten Schmidt vezérigazgatót.

Petry Zsoltnak azután kellett távoznia a sportklubtól, hogy lapunknak kifejtette álláspontját a bevándorlás-kérdésről. Mint mondta, az európai bevándorláspolitika az „erkölcsi leépülés megnyilvánulása” és nem szívesen nézi végig ezt a folyamatot. – A liberálisok felnagyítják az ellenvéleményeket: ha te nem tartod jónak a migrációt, mert rettentő sok bűnöző lepte el Európát, akkor máris rád sütik, hogy rasszista vagy. Ez nem engedhető meg, a másik ember véleményét ritkábban tolerálják, főleg akkor, ha az illető konzervatív álláspontot képvisel – nyilatkozta lapunknak a szakember.

Érdekesség, hogy a 444.hu liberális portál nemrég készített videót az úgynevezett cancel culture-ről, amely kifejezést talán az elhallgattatás kultúrájaként lehetne lefordítani, és azt jelenti, hogy emberek problémásnak tartott nézetek, cselekedetek, vagy nyilatkozatuk miatt elvesztik állásukat, pozíciójukat. A 444.hu szerint márpedig ez dübörög Magyarországon. Mint mondták, „a kormány szerint nyugaton tombol a véleménydiktatúra, de meg ne tudják, nálunk mi megy.”

A liberális portál a videóban több olyan esetet is felhozott, amelyek szerintük azt bizonyítják, hogy hazánkban csúcsra van járattatva az elhallgattatás kultúrája. Felidézték Hrutka János egykori labdarúgó, sportkommentátor elbocsátását, akinek szerintük azért kellett mennie, mert kiállt Gulácsi Péter posztja mellett. Ismert, a kapus nemrég felszólalt az úgynevezett szivárványcsaládok mellett és részt vett a #acsaládazcsalád kampányban, amelyben egynemű párok álltak ki amellett, hogy örökbe fogadhassanak gyermekeket. A riportban ezek mellett több esetet is felidéztek. Ami ezekben közös, hogy azt csupán az elbocsátott vagy közös megegyezéssel távozó alkalmazott feltételezte utólag, hogy egy adott politikai véleménynyilvánítás miatt bocsátották el. A hivatalos magyarázat sosem ez volt. A lista egyébként nem túl hosszú: az elmúlt 11 évből összesen 5 esetet tudtak előrángatni.

Mindemellett a videóban, ahogy azt a 444-től már megszokhattuk, degradálni akarják azokat a hazai jobboldali szereplőket, akik viszont kiállnak amellett, hogy a cancel culture nyugati jelensége végtelenül aljas és káros. Schmidt Máriának, a Terror Háza Múzeum igazgatójának egyik beszédét is bevágták a videóba, amely szerint „kiközösítés, állásvesztés jár minden rossz szóért”. De természetesen volt hasonló idézet Orbán Viktortól és Gulyás Gergelytől is.

Sajnos Petry Zsolt esete tökéletesen bemutatta, hogy ez a jelenség hogyan is zajlik Nyugat-Európában. Szürreális, hogy Petrynek például homofóbia, transzfóbia kapcsán kellett magyarázkodnia azért, mert azt mondta: „Teljesen felesleges ellenségeket szerezni egy-egy politikai megnyilvánulással, főleg nem egy Európa-klasszis kapusnak. Hogy mégis mi késztethette [Gulácsi – szerk.] Pétert arra, hogy kiálljon a homoszexuális, transzvesztita és egyéb nemi identitású emberek mellett, nem tudom. Én biztos, hogy nem kavartam volna fel az indulatokat az ő helyében.”

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések