Hirdessen itt

New Yorkból fog tanácsokat adni Bajnai városházi embere


Külügyi pozíciót vinne Korányi Dávid a Karácsony-kormányban


Ugyan Korányi Dávid már 2019 decembere óta Karácsony Gergely városdiplomáciai főtanácsadója, ahhoz egy világhírű szupermodellt kellett feleségül vennie, hogy munkássága szóba kerüljön. Idáig valóban nem volt ok sok mindenről hírt adni, az elmúlt egy évben Korányi legnagyobb eredménye, hogy a Soros György nevéhez fűződő Nyílt Társadalom Alapítvány egymilliárd forintot adományozott a fővárosi önkormányzatnak. A Telexnek adott interjúból kiderült, hogy feleségével New Yorkban rendezik be a családi fészket, a gyermekük amerikai állampolgársággal születik, ezért többnyire távmunkában látja el budapesti feladatait. Mi több, egy esetleges Karácsony-kormányban nem utasítaná el külügyminiszteri pozíciót sem.

„Elsősorban EU-s, de nem kizárólag. Folyamatosan nyitva tartjuk a szemünket, és próbálunk a nemzetközi fejlesztési banki vagy más, akár alapítványi alapokból forrásokhoz jutni. Ez utóbbira volt példa az Nyílt Társadalom Alapítvány tavalyi több mint egymilliárd forintos támogatása, amelyet Covid-tesztelésre fordítottunk” – mondta a Telexnek Korányi Dávid, akinek jelenlegi munkásságáról keveset, míg magánéletéről jóval többet megtudhattunk. Karácsony városdiplomáciai tanácsadója a közelmúltban feleségül vette Mihalik Enikő szupermodellt és első gyermeküket várják.

👉 Korányi elsődleges feladata a külső források megteremtése a fővárosnak, akinek eddigi legnagyobb eredménye, hogy Soros György alapítványától pénzt szereztek. Bár Korányi szerint a távmunka jól működik, ugyanis feleségével New Yorkban alakították ki a családi fészket, mert szupermodell feleségét a munkája az amerikai metropoliszhoz köti.


„Én ebben a 21. századi, kozmopolita, nyitott világban nem találok kivetnivalót. Nem találom ellentmondásosnak, hogy a gyermekünknek lesz amerikai állampolgársága is. És nem ez az elsődleges oka annak, hogy Enikő ott szeretne szülni. Őt jóval régebb óta, és sok minden köti az Egyesült Államokhoz. Én is sok időt töltöttem ott, de Enikőnek New York sok szempontból az otthona, ezért természetes a ragaszkodása ehhez a második bázishoz, ahogyan ő is megfogalmazta már. Ugyanakkor természetesen én a munkám miatt sok időt töltök itthon most” – indokolta külföldi otthonát Korányi, aki hozzátette: az elmúlt egy évben – számára is meglepő módon – kiderült, hogy számottevő részét el lehet végezni online is.

„Nyilván én preferálom a személyes kapcsolatokat, és a klasszikus diplomáciában nagyon is fontos a személyes jelenlét, a tárgyalások során kialakuló formális és informális bizalom. Egy volt kollégám fogalmazott úgy, hogy ez az online világ kiválóan alkalmas arra, hogy a már meglévő munkakapcsolatokat működtessük, arra viszont kevésbé, hogy újakat építsünk. Ez egy nehézség, mindenkinek az” – mondta Karácsony főtanácsadója.

👉 Sőt Bajnai Gordon korábbi miniszterelnök korábbi főtanácsadója kilátásba helyezte azt, hogy városdiplomáciai feladatait feladná egy külügyminiszteri posztért egy esetleges Karácsony-kormányban. Azaz egy újabb utalás arra, hogy 2018-hoz hasonlóan újból Karácsony Gergely lesz a baloldal miniszterelnök-jelöltje.


„Nem akarok spekulálni arról, hogy ő hogyan fog dönteni az indulásáról. Bevallom, nagyon élvezem a városdiplomáciát is, ez egy új és izgalmas diszciplína. Mindeközben persze továbbra is nagyon érdekel a magyar külpolitika. Kritikám, vízióm és lelkesedésem is van, hogyan lehetne egy modern, nyugati elkötelezettségű, demokratikus alapokra építkező magyar külpolitikát csinálni.

👉 Ezzel nem vagyok egyedül, úgyhogy szerintem egy nagyon jó csapatot lehetne építeni egy jövőre megalakuló ellenzéki kormányban. Úgyhogy, ha egy feladat ezzel kapcsolatban engem megtalál, nem fogok elugrani előle”


– magyarázta Korányi Dávid.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések