Hirdessen itt

Fiktív reklámszerződésekből lett milliárdos haszon


A szervezet vezetői, ha bűnösségük bebizonyosodik, akár húsz évet is kaphatnak


A Székesfehérvári Járásbíróság április 6-án a védelem panaszát elutasítva jogerősen is letartóztatásba helyezte azt a kilenc gyanúsítottat, akiket egy hete fogtak el a Nemzeti Adó-és Vámhivatal nyomozói egy különösen nagy értékre, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás miatt indított eljárás során. A bűnbanda irányítóinak egy részét a Liszt Ferenc repülőtéren vették őrizetbe, éppen egy egzotikus nyaralásból érkeztek haza. Az egyik gyanúsított lakásán kábítószert is találtak a NAV nyomozói, így ellene párhuzamosan egy rendőrségi eljárás is indult. Mivel a bűnözők külföldre is állítottak ki hamis számlákat, a nyomozásba az Europol informatikus szakértőit is bevonta a nyomozó hatóság.

A Közép-Dunántúlról irányított bűnszervezetet fiktív számlázásra szakosodott, és több mint 3 milliárd forint kárt okozott a agyar állami költségvetésnek. Reklámtevékenységről állítottak ki számlákat üzleti partnereiknek, akik havi rendszerességgel utaltak milliókat a hamis, teljesítés nélküli, fiktív szolgáltatások után. Az átutalt összegeket a bűnszervezet tagjai az irányításuk alatt álló, direkt csődbe vitt cégek számláiról készpénzben felvették, melyek egy részét visszajuttatták megrendelőiknek. A számlagyár cégei semmilyen valós gazdasági tevékenységet nem végeztek, telephelyük, alkalmazottaik, eszközeik sem voltak, a reklámüzleti kisbirodalom csak papíron létezett.

Az akcióban Magyarországon és Horvátországban is házkutatásokat tartottak a nyomozók. Információtechnológia és adóellenőri, könyvvizsgáló szakértők bevonásával több mint száz helyszínen kerestek bizonyítékokat. A számlagyár és a megrendelők ügyvédeinél is megjelentek az ellenőrök, a bűnszervezet tagjainak családjaihoz köthető ingatlanokat is átnézték. A szervezet fejét a MERKUR bevetési egység fogta el otthonában, két társát pedig egzotikus luxusnyaralásukról hazatérve a NAV nyomozói várták és vették őrizetbe már a repülőtéren. A hálózat irányítóihoz köthető ingatlanokban engedély nélkül tartott éles lőfegyvert és lőszereket is találtak, a bűnszervezet egyik tagjánál pedig kábítószergyanús anyag is volt.



A nyomozók a szervezet tagjainak banki széfjeiből nagy mennyiségű készpénzt is foglaltak, valamint bankszámlákat, követeléseket és ingatlanokat vettek zár alá, csaknem másfél milliárd forint értékben.A NAV az eljárás folyamán összesen 35 főt hallgatott ki gyanúsítottként, közülük 9 személyt őrizetbe is vettek majd letartóztattak. A szervezet vezetői – ha bűnösségük bebizonyosodik – 20 évet is kaphatnak.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések