Jó, ha tudjuk, hogy amellett, hogy vannak olyan ételek, amelyeknek a fogyasztása felgyorsíthatja az anyagcserénket, vannak olyanok is, amelyekkel éppen ellentétes hatást érhetünk el. Érdemes átgondolni, mikor és mennyit eszünk belőlük, ha nem szeretnénk, hogy felkússzon ránk egy-két plusz kiló.
Fehér liszt
Bár
a fehér lisztből készült tésztát és péksüteményeket sokan jobb ízűnek
találják a teljes kiőrlésűeknél, emiatt nem biztos, hogy megéri őket
gyakrabban fogyasztani. A fehér liszt őrlése során ugyanis rengeteg
hasznos anyagot, rostot és antioxidánsokat távolítanak el a gabonából,
ami miatt az íze ugyan jobb lesz, viszont sokkal kevesebb lesz benne a
tápanyag. A rostok hiánya miatt a fehér lisztes termékek lassítják az
emésztést, és a szervezetnek ráadásul nem kell energiatöbbletet
felhasználnia ahhoz, hogy az ilyen ételeket feldolgozza. Válasszuk
inkább a teljes kiőrlésű lisztből készült pékárukat, tésztákat, ha nem
szeretnénk egy számmal nagyobb ruhát hordani.
Marhahús
A
hagyományos tartású marhák húsában több az antibiotikum, mint azokéban,
amiken szabadon tartanak, és füvet legelhetnek. Egy 2013-ban készült
tanulmány szerint pedig ezek az antibiotikumok káros hatással vannak az
emésztőrendszerünkben található "jó" baktériumokra. Emiatt nem csak az
ételek feldolgozását nehezíti meg, ha ilyen húst fogyasztunk, de még a
súlyunk is növekedhet tőle, így amikor csak tehetjük, inkább a szabad
tartású állatok húsából készült termékekből válogassunk.
Alma
Napi
egy alma távol tartja az orvost? Nos, nem feltétlenül. Egy tanulmány
szerint bizonyos gombaölő szerek, amelyeket zöldségek és gyümölcsök
kártevőmentesítésére használnak, súlynövekedést okoztak egereknél, és a
tudósok szerint az emberekre is hasonló hatással vannak. Éppen ezért azt
javasolják, hogy az organikusan termesztett verziót vásároljuk belőlük,
és ügyeljünk rá, hogy minden zöldséget és gyümölcsöt alaposan
megmossunk fogyasztás előtt.
0 Megjegyzések