Bármelyik évszakban készíthetsz citromos süteményt, frissítő, fanyar és édes zamata mindig nyerő.
A citrom az egyik legcsodásabb gyümölcs, hogy miért? Nagyon sokféle finomságban lehet hasznát venni, legyen az frissítő ital vagy sütemény, de a sós fogások ízét is ki lehet vele emelni, a legtöbb halas étel mellé kötelező. Sőt, természetes takarítószernek sem utolsó.
Hozzávalók:
Tészta:
👉 1 darab citrom
👉 1 marék mentalevél
👉 30 dekagramm cukor
👉 20 dekagramm liszt
👉 1 csomag sütőpor
👉 1 csomag vaníliás cukor
👉 10 dekagramm vaj
👉 2 deciliter tejföl
👉 3 darab tojás
👉 2 deciliter víz (forró)
Máz:
👉 1 darab citrom
👉 2 evőkanál víz
👉 20 dekagramm porcukor
Elkészítés:
Tészta:
A mentaleveleket 2 deciliter forró vízbe áztassuk be úgy, mintha teát készítenénk, majd szűrjük le, a leveleket tegyük félre.
A megtisztított citromhéjat reszeljük le egy kis tálkába, egy másikba a levét facsarjuk bele.
A kifacsart citromlevet 10 dekagramm cukorral forraljuk sziruppá, utána adjuk hozzá a mentaleveleket és turmixoljuk egybe.
A lisztet forgassuk egybe a maradék 20 dekagramm cukorral és sütőporral, vaníliás cukorral, utána morzsoljuk hozzá a vajat, majd mehet a liszthez a tejföl, a citrom reszelt héja, a tojások és a mentás szirup, az egészet keverjük simára.
A tésztát simítsuk kivajazott kenyérformába (26 centiméteres), majd 180 fokosra előmelegített sütőben süssük 30-40 percig (sütésnél tűpróbát alkalmazzunk).
Máz:
A citromlevet a cukorral és a vízzel keverjük egybe, majd csorgassuk az elkészült süteményre.
0 Megjegyzések