A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Aki nem vette fel a telefont az amerikai külügyminszternek


Mahmúd Abbász palesztin elnök nagyjából másfél hónappal ezelőtt nem volt hajlandó fogadni Antony Blinken amerikai külügyminiszter hívását – adta hírül az izraeli média.


A 85 esztendős, palesztin államfő sajtóértesülések szerint azzal az ürüggyel hajtotta el a washingtoni diplomácia vezetőjét, hogy az első hivatalos hívást csakis az Ovális Irodából, tehát Joe Biden demokrata elnöktől várja. Álláspontja szerint a diplomáciai protokollal megy szembe, hogy a külügyminiszter keresse elsőként egy állam vezetőjét, így Antony Blinkent más kormánytagokhoz irányították. Úgy tűnik azonban, hogy azóta is hiába várja, hogy megszólaljon a telefon, a januárban beiktatott új amerikai elnök azóta sem hívta. Csak só lehet a sebbe, hogy Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel viszont már kétszer is egyeztetett az elmúlt, szűk három hónapban.

Pedig a palesztinok nagy reményeket fűztek a megválasztott demokrata elnökhöz. Még akkor is, ha Joe Biden azt gyorsan világossá tette, hogy elődje bizonyos döntéseit nem fordítja vissza: így például marad az amerikai nagykövetség Jeruzsálemben, és persze az arab államokkal tető alá hozott történelmi békemegállapodások is.

Ha 180 fokos fordulatra nem is került sor, azért a hozzáállás változását jól jelzi, hogy „a bizalom visszanyerésének az érdekében” nemrégiben újra megnyitották a pénzcsapokat: bejelentették, hogy 75 millió dolláros segéllyel támogatnák a palesztin gazdaság élénkítését, 15 millió dollárral a koronavírus elleni harcot, és 40 millió dollárral a biztonsági erőket. A másik oldalról alighanem gesztusértékű az is, hogy tizenöt év után nyáron újra választásokat rendezhetnek Palesztinában. Az még koránt sem biztos, hogy a voksolásra valóban tényleg sor kerül, de könnyen előfordulhat, hogy Mahmúd Abbásznak már nem is lesz lehetősége beszélni Joe Bidennel. A közvélemény-kutatások szerint ugyanis a veterán politikus teljesítményével a palesztinoknak csak a 35 százaléka elégedett a 65 százalékkal szemben. A felmérések szerint a többség azt sem támogatja, hogy a Fatah őt indítsa elnökjelöltnek, ám ha mégis rá esik a választás, akkor is erősen kétséges a győzelme.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések