A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Súlyos problémát okoz a diáklányok zaklatása a brit iskolákban


Ez idáig több mint tizenkétezer diáklány számolt be szexuális erőszakról, bántalmazásról és zaklatásról egy internetes portálon.


A tavaly megalapított Everyone’s Invited brit, nemi erőszak elleni szervezet olyan vallomásokat gyűjt össze anonim módon, melyek a fiúk és férfiak általi, többnyire oktatási intézményekben tapasztalt zaklatásokról szólnak. Gavin Williamson brit oktatási miniszter sokkolónak nevezte az esetet, és elmondta, hogy az oktatási intézményekben nem történhetnek meg ezek a jelenségek. Az országos rendőr-főkapitányság csütörtökön indította el a segélyvonalát a bántalmazott lányok és nők számára, hogy be tudják jelenteni a zaklatásokat. A hatóságok továbbá ígéretet tettek arra, hogy kivizsgálják azokat az eseteket, amelyek bűnügyi jellegűek. A kormány az iskolákat felügyelő Ofsted tanügyi felügyelet hivatalát is felkérte, hogy indítsanak vizsgálatot az ügyben, valamint ellenőrizzék az állami és a magán oktatási intézmények gyermekvédelmi politikáját. Sajtóértesülések szerint az Ofsted vizsgálata május végén érhet véget.

👉 – Egy gyermeknek vagy fiatalnak sem szabad megtapasztalnia a bántalmazást


– jelentette ki Williamson, hozzátéve, a kormány mindent meg fog tenni azért, hogy az oktatási intézmények biztonságosak legyenek mindenkinek. Jess Philips, a brit Munkáspárt politikusa azonban azt állítja, hogy a kormány már évek óta tud az iskolai zaklatás problémájáról.

Az ügy azután keltett széles körű felháborodást az Egyesült Királyságban, miután kiderült, hogy két igen népszerű, brit oktatási intézményben is felmerült a fiatal lányok zaklatásának a vádja. Az egyik iskola a londoni Highgate School, amely vizsgálatot is indított, a másik pedig a Dulwich College, amelynek az igazgatója elmondta, hogy szintén tenni fognak a bántalmazások ellen, és szeretnék személyesen is meghallgatni az áldozatokat. Az oktatási minisztérium közleménye szerint az Ofsted akár meglepetésszerű ellenőrzéseket is végrehajthat az intézményekben, és ha úgy látják, hogy az igazgatóság nem javított a helyzeten, bezárathatják az iskolákat. Az internetes weboldalon egyébként több mint száz brit állami és magániskolát neveztek meg az áldozatok.

👉 „Ha mentem fel a lépcsőn, általában ott volt mögöttem egy csapat fiú, és általánossá vált, hogy elkezdtek fogdosni. Azt mondták, hogy vegyem bóknak. Amikor a tanároknak szólni akartam, közölték velem, hogy vegyek fel hosszabb szoknyát”


– olvasható a weboldalon egy fiatal nő visszaemlékezése, aki csak később fogta fel, hogy az egyetemi évek alatt rendszeresen zaklatták a diáktársai.

Egy másik lány pedig arról számolt be, hogy tizenegy éves korában az iskolából hazafelé tartva egy férfi megállította útközben, és megfogta a fenekét. Többen írtak arról is, hogy házibulikon vagy bárokban leitatták őket, és a részegségüket kihasználva zaklatták őket.



A Everyone’s Invited 22 éves alapítója, Soma Sara szerint a zaklatások és bántalmazások megnövekedett száma mögött az áll, hogy egy korábban nem normálisnak titulált viselkedés normalizálódik és általánossá válik a társadalomban, így kialakult a „nemi erőszak kultúrája”. Sara a BBC brit hírportálnak adott interjújában felhozott néhány példát, amelyek szintén megerősítik az állítását.

👉 – Tapogatózás egy karácsonyi partin, fotókkal való visszaélés, intim fotók és videók engedély nélküli közzététele, szoknya alá betolt telefonnal való fotózás


– magyarázta az aktivista.

Sara elmondta azt is, hogy a jelenség világszerte jelen van: minden iskolában, minden egyetemen, a háztartásokban és gyakorlatilag a teljes társadalomban. Sara szerint, ha az ilyen eseteket a hatóságok és a kormányok nem veszik komolyan, elbagatellizálják, az súlyosabb bűncselekmények elkövetéséhez vezethet, például szexuális erőszakhoz. Az aktivista kihangsúlyozta, hogy az internetes portált eredetileg a magániskolák diákjainak hozta létre, rövid időn belül azonban kiderült, hogy az ügy más társadalmi csoportokat is érint. Simon Bailey norfolki rendőrfőkapitány pedig a pornográf tartalmak veszélyeire hívta fel a figyelmet, amelyek miatt a fiatalokban eltorzul annak a gondolata, hogy mi minősül normális szexuális kapcsolatnak.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések