Saláta az, amiben van hús, tészta és ropogós hagyma is a levelek mellett? Mindegy, ha ennyire jó, mint ez az egytál.
Még régebben, az egyik szuper budapesti vietnámi étteremben beszéltek rá minket a magyarul nem sokat beszélő, ám annál kedvesebb vendéglősök erre az ételre, melyet ők csak "új kaja"-ként emlegettek. Miután megkóstoltuk és nagyon bejött, megpróbáltuk őket kikérdezni a felhasznált alapanyagokról, különösen a hús ízesítésének kérdése izgatott, mivel a többi összetevő könnyen felismerhetőnek bizonyult. A hölgy azt mondta, hát minden van benne, majd nagyvonalúan a szószos polcra mutatott, úgyhogy bátor kísérletezésbe fogtam itthon.
Hozzávalók:
A húshoz:
👉 200 gramm marhahús (fehér pecsenye/bélszín)
👉 2 evőkanál szójaszósz
👉 2 gerezd fokhagyma
👉 1 kiskanál friss gyömbér, reszelt
👉 1 evőkanál halszósz
👉 2 evőkanál szezámolaj
Az összeállításhoz:
👉 300 gramm rizstészta
👉 50 gramm ropogós sült hagyma (receptlink a leírásban)
👉 50 gramm földimogyoró
👉 2 marék friss salátalevél
👉 4 evőkanál savanyú répa (receptlink a leírásban)
Az öntethez:
👉 1 darab lime
👉 1 kiskanál cukor
👉 1 teáskanál szójaszósz
Elkészítés:
A húst vágjuk vékony csíkokra. Tegyük egy tálba a felaprított fokhagymát, a lereszelt gyömbért, a szójaszószt, a halszószt és a szezámolajat, alaposan keverjük el a hússal. Hagyjuk kicsit állni. Közben főzzük ki a rizstésztát, hideg vízzel öblítsük le.
Egy serpenyőt hevítsünk fel nagyon forróra, majd tegyünk bele egy kis olajat, hirtelen süssük ki rajta a húst.
Állítsuk össze a tálat: alulra halmozzunk rizstésztát, középre tegyünk rá húst, majd az összes többi hozzávalóból rakosgassunk bele: savanyú répát, salátaleveleket, mogyorót, ropogós hagymát. Végül locsoljuk meg a lime-os öntettel. A salátát aztán mindenki magának keveri össze.
0 Megjegyzések