A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Nem javul a helyzet: Európa-szerte szigorodnak a korlátozások


Míg a vírusmutációk Európa-szerte egyre gyorsabban terjednek, a korlátozások feloldása lassul a kontinens országaiban. A legtöbb európai állam a járványkitörés kezdete óta látott legszigorúbb intézkedéseket vezette be, hogy csillapítsa a kórházakra nehezedő nyomást, és megállítsa a fertőzöttek számának növekedését.


Anglia

Angliában január 4-e óta tart a teljes zárlat, amely olyan szigorú szabályokra épül, mint a lakhelyelhagyási tilalom és a távolléti oktatás


– ez utóbbi azt jelenti, hogy az összes oktatási intézmény bezárta a kapuit az év elején, beleértve az általános iskolákat is. Január óta zárva tartanak továbbá a nem létfontosságú üzletek és az olyan szolgáltatások is, mint például a fodrászat vagy a szépségszalon.

Anglia járványügyi korlátozásainak feloldására március 8-tól kezdve négy lépésben kerülne sor – ám kizárólag akkor, ha az előfeltételek ezt lehetővé teszik. A teljes nyitásra csupán június 21-től lehet számítani, amikorra már semmilyen jogi korlátozás nem lenne érvényben. A négy szakaszból álló, „óvatos” kormányzati tervről Boris Johnson brit kormányfő elmondta: egyenes út a szabadság felé, ahonnan megeshet, hogy vissza kell fordulni.

Franciaország

A francia kormány helyi szintű szigorításokat helyezett kilátásba húsz olyan megyére, ahol a százezer lakosra jutó fertőzöttek száma meghaladja a kétszázötvenet a fertőzőbb variánsok terjedése miatt.


Az érintett húsz megyében pár napja meg is kezdődtek az egyeztetések egy olyan hétvégi karantén bevezetéséről, amilyen már érvényben van a francia Riviéra hatvankét tengerparti településén és az északi Dunkerque-ben is. A hétvégi lakhelyelhagyási tilalom így Párizs, Lyon és Marseille városára is kiterjedne.

Több európai szomszédjával ellentétben Franciaország nem vezetett be újabb teljes zárlatot, azt remélve, hogy a december 15-e óta érvényben lévő délután hat órától reggel hat óráig tartó éjszakai kijárási tilalom elegendő lesz a pandémia megfékezésére.

– Minden erőnkkel törekednünk kell arra, hogy elkerüljük az újabb országos zárlatot, ám egyáltalán nem biztos, hogy ez lehetséges


– figyelmeztetett Gabriel Attal kormányszóvivő, hozzátéve: a kormány nem fog hezitálni, hogy elrendelje a teljes zárlatot, ha szükség lesz rá.

Németország

Angela Merkel német kancellár szerda este, a tartományi vezetőkkel folytatott több mint kilenc órás megbeszélés után bejelentette:

a kormány három héttel, azaz március 28-ig meghosszabbítja a járványügyi korlátozásokat.


Németországban december 16.-a óta tart a koronavírus második hulláma miatt elrendelt teljes zárlat, amelynek során folyamatosan zárva tartanak a nem alapvető fontosságú üzletek és a szolgáltatások is.

A két hónap teljes elszigeteltség a gyerekeket is érintette, akik azonban hétfőn visszamehettek a bölcsődékbe, az óvodákba és az általános iskolákba Németország tíz tartományában – ám a korai lépést nem mindenki tartja jó ötletnek, hiszen a koronavírus újabb variánsai söpörnek végig az országon.

Ausztria

– A napi új megbetegedések növekvő száma nem teszi lehetővé a sokak által várt széles körű nyitásokat


– magyarázta Sebastian Kurz osztrák kancellár hétfőn. Szinte az egész országban, így a fővárosban is húsvétig maradnak zárva a vendéglátóhelyek és a szabadidős létesítmények.

Bár a hat hétig tartó teljes zárlat február elején véget ért – vagyis újra kinyitottak a nem alapvető szükségleti cikkeket árusító üzletek, a fodrászatok és a kozmetikusok –, nemrég az eddigieknél szigorúbb járványügyi intézkedések léptek életbe: kötelezővé tették a hatékonyabb FFP2-es maszkok viselését, a kétméteres védőtávolság betartatását, a korábbi 10 négyzetméterrel szemben minden vevőre 20 négyzetméter terület biztosítását, a testi kontaktust igénylő szolgáltatások esetében kötelező negatív teszteredmény felmutatását, és szigorodtak a beutazási korlátozások is.

Szlovákia

Szlovákiában a következő napokban tovább szigorítják a koronavírus-járvány terjedése miatt bevezetett intézkedéseket.

A járványhelyzet az elmúlt hetekben egyre súlyosabbá vált, és az összeomlás szélére sodródott az ország egészségügyi rendszere.


A kórházak egyre inkább súlyos orvos- és nővérhiánnyal küzdenek, ezért Pozsony nemrég segítséget kért az európai uniós országoktól.

A szigorítások között szerepel, hogy március 8-tól kötelező lesz az FFP2-es kategóriájú maszk viselése a tömegközlekedési eszközökön és az üzletekben, március 15-től pedig minden zárt területen. Ha az újabb korlátozások három hét alatt nem hozzák meg a várt eredményt, és nem javul a helyzet, Szlovákiában bevezetik a teljes lezárást.

Csehország

Jelenleg több mint 8100 személyt kezelnek koronavírussal a cseh kórházakban, ami a járvány tavaly márciusi kitörése óta új csúcsot jelent.

A vírusmutációk terjedését, illetve az egyre kritikusabbá váló helyzetet a cseh kormány az eddigi legszigorúbb járványügyi korlátozásokkal igyekszik megoldani.

Hétfőtől kezdve három hétre betiltották a lakosság szabad mozgását, teljesen bezárták az iskolákat, az óvodákat és a nem alapvető fontosságú üzleteket is.


Az elfogadott szigorítások értelmében lakott területen mindenhol kötelező a maszkviselés, az utcán és a munkahelyen is. Múlt hét óta ráadásul már Csehországban is kötelező az FFP2 típusú vagy a hasonló védelmet nyújtó maszkok viselete a közösségi helyeken.

Lengyelország

Az északkelet-lengyelországi Varmia-Mazúriai vajdaság még sosem tapasztalt ennyire súlyos helyzetet a pandémia alatt.

– Lavinaként özönlenek az új betegek, miközben kezdünk kifogyni az ágyakból


– mondta el Łukasz Grabarczyk, lengyel orvos, aki attól tart, hogy a régió az ország harmadik hullámának epicentrumává válik.

A lengyel kormány a múlt héten korlátozásokat vezetett be a területen, vagyis visszavonta a nemrég elrendelt enyhítéseket, amelyek közé tartozik a mozik, a színházak és a szállodák újranyitása az országban. Adam Niedzielski lengyel egészségügyi miniszter elmondta, hogy a harmadik hullám várhatóan március végén vagy április elején tetőzik majd Lengyelországban, így a lazításokat a járványügyi helyzettől függően bármikor érvényteleníthetik az ország többi részén is.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések