A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Lassú volt a jegyző, idegenek költöztek a házba


Az ötgyerekes tassi család nem tud bejutni a saját otthonába, birtokvédelmet kértek


Ha a tassi jegyző döntene, hosszú évek után végre be tudna jutni a saját házába egy helyi ingatlantulajdonos feleségével és öt gyermekével. A jegyző helyettese nem vette át a birtokvédelem elindításához szükséges iratokat, és a házba egy idegen család költözött be. Az eset nem egyedülálló Magyarországon.

Birtokvédelmet kért január elején Balogh Viktor és családja a Bács-Kiskun megyei Tasson a jegyző hivatalos helyettesétől, aki azonban elutasította, hogy átvegye az ehhez szükséges iratokat.

    Az ötgyerekes család így most nem tud bejutni a saját házába, amelybe 2017 nyarán egy idegen család költözött be.

Balogh Viktor és felesége 1999-ben vásárolta meg a Március 15. utcai házat a Jurás házaspártól. A szerződéskötéskor megállapodtak abban, hogy az eladók az év végéig még rendezik a házon lévő jelzálogtartozást. Ezt azonban nem tették meg, így történhetett meg, hogy bár az adásvételi szerződés alapján a Balogh házaspár lett a tulajdonos, az ingatlan-nyilvántartásba nem lett átvezetve.

A Balogh család öt gyerekkel ­2012-ig lakott a házban, ekkor munkavállalás miatt Budapestre költöztek, a házra pedig Balogh Viktor édesanyja felügyelt. 2017 nyarán azonban nem várt fordulat következett be.

– Tasson lakik a keresztanyám, akiről kevesen tudják, hogy a rokonom – mesélte a Magyar Nemzetnek Balogh Viktor. – Ő hívott fel, hogy a boltban hallotta, Jurásné azzal viccelődik, hogy eladta a házunkat.

Jurás István időközben meghalt, a hagyatéki ügyek rendezése közben pedig az említett ingatlan-nyilvántartási hiba miatt özvegyének úgy tűnt, az ingatlan felének még mindig ő a jogos tulajdonosa, ezért arra előszerződést kötött egy családdal. Valódi adásvétel azonban nem jöhetett létre, mert a tulajdoni lap megtekintése után elakadtak.

Balogh Viktor rendőrségi és bírósági feljelentést tett, de első körben nem sikerült kivívnia az igazát, egy évvel később a Kecskeméti Törvényszék megfellebbezhetetlen ítélete mondta ki végre, hogy ők a jogos tulajdonosok. A család ennek ellenére csak 2020 őszén költözött ki, akkor Baloghék rendőrségi segítséggel, jegyzőkönyv felvétele mellett lezárták a házat. Január 2-án azonban már megint az idegen család lakott az ingatlanban. Ekkor döntött úgy ­Balogh Viktor, hogy birtokvédelmet kér az önkormányzattól, amire – a november 1-jei birtokbavétel miatt – joga lett volna. Ebben nem működött együtt a tassi jegyző helyettese.

    Az önkormányzat ugyanakkor – noha a helyzettel Baloghék többszöri jelzése miatt tisztában voltak – a házat elfoglaló családot kedvezményekkel, például fűtéstámogatással segítette.


A családsegítő szolgálat pedig kezességet vállalt azért, hogy a família közműszolgáltatást igényelhessen.

Kérdéseinkkel megkerestük az önkormányzatot és a jegyzőt. Az önkormányzattól nem kaptunk semmilyen választ, a jegyzőtől az a felelet érkezett: „a helyettesítésemet ellátó kolléganőm tájékoztatott arról, hogy jelenleg az érintettek között birtokvédelmi eljárás nincs folyamatban, és tudomása szerint a bíróságon folyik ez ügyben az eljárás”. Valójában bírósági eljárás nem folyik már az ügyben. A 24.hu korábbi cikke szerint a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar nyilvántartása alapján – 2016-tól kezdve – összesen 13 470 ingatlankiürítés történt Magyarországon, több mint kétezer esetben jogtalan ingatlanhasználat miatt.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések