A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Keresztényellenes támadás érte a gödöllői görögkatolikus templomot: a ballibsi média sunyít mint a pocegér


Hétfő este vandál támadás érte a gödöllői görögkatolikus templomot. Az elkövetők felgyújtotta a templom padjait, felrúgta az oltár előtti asztalon található Jézus-ikont és egy festékes dobozt és az ikonosztázium királyajtójához dobott.


A támadásról Sivadó János a, Szent Kereszt-templom papja - aki szerint a tettest keresztényellenes gyűlölet vezérelte - a vasarnap.hu-nak mesélt a támadásról.

👉 Hétfő este 20:10-kor egy fiatal férfi átmászott a kerítésen, kezében egy kis fejsze volt, amivel a templom bejáratát próbálta betörni. Miután ez nem sikerült, többszöri nekifutással berúgta az ajtót és behatolt a templomba. A kamerák rögzítették a támadást. Két táska volt nála. Az egyikben gyúlékony anyagot tartalmazó flakonok voltak, amiket a padokra locsolt, majd meggyújtotta. Azután elővett egy üveget, hogy növelje a láng erejét, és azt is szétlocsolta.

A lelkészt egy járókelő hívta fel, hogy ég a templom. Mikor odaértek gyerekeivel, szinte alig lehetett látni a füsstől, csak az égő padokat látták. A tüzet sikerült eloltani, de az ikonosztázról nem lehetett lemosni a rászáradt festéket.

A vandalizmust rögzítette a templom kamerája. Egyelőre ismeretlen tettes ellen folyik eljárás.

A károkkal kapcsolatban Sivadó János elmondta:

👉 Nagyon komoly tűz keletkezett a templom belsejében. Ki kell cserélni a bejárati ajtót, az utolsó két padsor teljesen megégett. A tetrapadot szétverte. Az ikonokra olyan festéket öntött, ami nagyon gyorsan megkötött és rászáradt. Ezeket már csak restaurátor tudja helyrehozni. Az anyagi kár meghaladja a két és félmillió forintot.

A görögkatolikus pap szerint egyértelműen keresztényellenes támadás történt. A felvételen jól látszik, hogy az elkövető dühből rúgja le a Jézus ikont és könnyen lehet, hogy a festéket is azért vitte, hogy valami üzenetet írjon fel, de erre nem volt ideje, mert megzavarták cselekedetében.

A megtámadott ikonosztázt tavaly ősszel szentelték. Az egyház saját nyilvántartása alapján a városban mintegy 300 görögkatolikus él, akiknek 20 éve van saját lelkészségük.

A Szent Kereszt templom alapkövét 2011 novemberében tették le, majd 2013-ra lett szerkezetkész az épület, amit végül szeptember 13-án szenteltek fel.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések