Egészen krémesre sül a gomba a fokhagymás szószban, ami nem csak a gombarajongókat fogja elvarázsolni.
A gomba egy nagyon megosztó étel, sokan rajonganak érte, míg mások nem tudják, mit lehet rajta szeretni. Az nem kérdés, hogy nagyon egészséges, akár köretként, akár főételként fogyasztva.
Hozzávalók:
👉 450 gramm gomba (csiperke)
👉 2 evőkanál olívaolaj
👉 4 gerezd fokhagyma
👉 1 fej lilahagyma (közepes)
👉 120 milliliter zöldségalaplé
👉 1 evőkanál citromlé
👉 fél kávéskanál chilipehely
👉 4 evőkanál vaj
👉 2 evőkanál petrezselyem (apróra vágva)
👉 ízlés szerint só
👉 ízlés szerint bors
👉 opcionális fehérbor (száraz)
Elkészítés:
A gombafejeket alaposan tisztítsuk meg. Hagyjuk őket egészben, de amelyik túl nagy, azt vágjuk félbe. A hagymát pucoljuk meg, vágjuk kockákra, a fokhagymagerezdeket is aprítsuk fel.
Egy lábasban melegítsünk olívaolajat, majd adjuk hozzá a gombákat. Pirítsuk a gombákat 3-5 percig, amíg el nem kezdenek megbarnulni. Adjunk hozzá 2 evőkanál vajat, várjuk meg, amíg egy kicsit elolvad, ekkor adjuk hozzá a felaprított hagymát és fokhagymát. Dinszteljük 3-5 percig. Öntsük hozzá az alaplevet vagy a bort, a citromlevet és a chilipelyhet. Pároljuk néhány percig, amíg a folyadék kicsit elpárolog. Ekkor adjuk hozzá a maradék vajat, az apróra vágott petrezselymet, majd pároljuk 1-2 percig. Sózzuk, borsozzuk, azonnal tálaljuk.
0 Megjegyzések