A fekete retek az egyik legnépszerűbb téli növény, mely nélkülözhetetlen vitaminokkal, ásványi anyagokkal és rosttal látja el a szervezetünket a szűkösebb hónapokban és nagyon jó hatással van az emésztésünkre is.
Miért fogyasszunk fekete retket?
A
retekféléket évezredek óta termeszti az emberiség, már az ókori
Egyiptomban is rendszeres szereplője volt az étrendnek, de emellett
gyógyító szerként is alkalmazták. A fekete retek főleg késő ősztől
elérhető, és lehetőséget ad arra, hogy a vitaminhiányos téli időszakban
pótolhassuk a nélkülözhetetlen mikrotápanyagokat. Jelentősebb
mennyiségben tartalmaz A-, B-, C- és E-vitaminokat, kalciumot, vasat,
magnéziumot, foszfort, cinket, mangánt, ként, szelént és egyéb
nyomelemeket.
A fekete retek rendkívül jó hatással van az
egészségünkre, elsősorban az emésztésre, illetve a májra. Stimulálja és
erősíti a májat, hozzájárul a májsejtek megfelelő működéséhez,
regenerációjához. Az epehólyag működését is serkenti, fokozza az epe
kiválasztását, ennek a tulajdonságának köszönhetően megakadályozza az
epekövek kialakulását. Népgyógyászati ismeretek szerint a fekete retek
leve az egyetlen, amely képes "elmorzsolni" és feloldani az epekövet.
Reszeljük le!
Naponta
le kell reszelni egy fekete retket, jól kinyomni a levét, és egy
evőkanálnyit enni belőle valamelyik főétkezés után. Bioboltokban,
nagyobb gyógynövényboltokban lehet fekete retek cseppet is kapni, ebből
elég néhány cseppnyit egy pohárnyi folyadékban feloldani és meginni.
Természetes
vízhajtó és méregtelenítő, gyorsítja és hatékonyabbá teszi a szervezet
azon folyamatait, melynek során a káros és felesleges anyagokat
eltávolítjuk. Ez azért is rendkívül előnyös, mert a szervezetünkben
esetlegesen megtalálható kórokozókat is kiüríti.
A fekete
rekekben található egyik vegyület, a raphanin hormon-kiegyensúlyozó
hatással bír, elsősorban a pajzsmirigyre van jótékony hatással, ennek
köszönhetően a rendszeres fogyasztásával képesek lehetünk elkerülni a
pajzsmirigyet érintő betegségeket. A fekete retek az egyik legjobb házi
szer a felsőlégúti fertőzések, betegségek kezelésére, a kellemetlen
tünetek, például a köhögés, a torokfájás az orrdugulás kezelésére.
Köhögésre is jó a fekete retek
Vágjuk
le a retek tetejét, majd egy kiskanállal kaparjuk ki a retek belsejét,
majd az üregbe kanalazzunk 2-3 evőkanál mézet. Nem kell túl sok mézet
rakni, mert a retek levet fog engedni, és még az is el kell férjen az
üregben. A retek levágott tetejét tegyük vissza, alkalmazzuk fedőként.
Hagyjuk egy éjszakán át állni, majd a keletkezett levet töltsük egy jól
záródó kicsi üvegbe. Mivel semmilyen mellékhatása nincsen, bármikor
fogyaszthatjuk, amikor ránk tőr a köhögés vagy torokfájdalommal küzdünk.
A fekete retek kivonata hatékony lehet a bronchitis, az
influenza, a torokgyulladás vagy akár a krónikus köhögés kezelésében is.
Egyszerű és olcsó köhögéscsillapító és váladékcsökkentő szert otthon is
készíthetünk: egy közepes méretű fekete retket hámozzunk meg és
reszeljünk le (esetleg gyümölcscentrifugán préseljünk át), alaposan
nyomkodjuk ki a levét, majd egy evőkanál mézzel és egy fél citrom
kifacsart levével keverjük össze. A keveréket igyuk meg. Naponta
többször is ismételhetjük addig, míg a tünetek nem csökkennek.
Amennyiben
a fekete retek máj- és epeerősítő hatásait szeretnénk kihasználni,
kivonat, csepp vagy akár granulátum formájában is magunkhoz vehetjük.
Legyünk azonban óvatosak, különösen, ha ismert máj- vagy epebetegségünk
van, esetleg súlyos epegörcseink voltak, mert ez esetben a fekete retek
fokozhatja a tüneteket. Túlzott fogyasztása nem ajánlott.
0 Megjegyzések